Nachádzate sa tu

Indická svätica Mira Bai

Rádžpútska princezná Mira Bai (16. st.) pochádzala z kráľovskej rodiny v Rádžastháne. V dospelosti sa však zriekla bohatstva, túlala sa zemou, stýkala sa s potulnými mystikmi a stala sa najznámejšou indickou básničkou a mystičkou. Za svoj život zložila mnoho oddaných duchovných básní a piesní známych ako „bhajans“, ktoré oslavovali Krišnu.

Kúzelná soška

Jedného dňa navštívil palác jej otca kráľa Ratna Singh, ktorý neustále bojoval proti moghulským cisárom, indický svätý muž „sádhu“ a daroval mu veľmi krásnu sošku Krišnu. V tom čase mala Mira Bai iba tri roky. Nesmierne túžila sošku od svojho otca získať a preto prestala jesť. Čo iné mohol otec robiť ako sošku svojej dcére nakoniec venovať. Odvtedy sa Mira Bai so soškou neustále hrala, rozprávala sa s ňou a spievala jej. Našla si v nej svojho najobľúbenejšieho detského priateľa.

Postupom času ako Mira Bai vyrastala, jej modlitby boli úprimnejšie a oddanejšie. Každý deň trávila pri soške celé hodiny, hovorila s ňou, spievala jej a tancovala pred ňou. Správala sa tak, akoby v soške videla skutočnú a živú prítomnosť pána Krišnu, ktorého uctievala. Jej rodičia boli jej správaním znepokojení a tak ju vydali za princa Bhoja Raja, ktorý bol najstarším synom vládnuceho kráľa v Čittore. Mira Bai plnila cez deň svoje dvorské povinnosti a večer chodila do chrámu meditovať, spievať a tancovať pre svojho detského priateľa - pána Krišnu.

Sestra jej manžela počínanie mladučkej Mira Bai sledovala a veľmi na ňu pre jej čistú duchovnú oddanosť žiarlila. Začala preto šíriť ohováranie, že sa v noci tajne stretáva s inými mužmi. Keď sa to dozvedel manžel Mira Bai, veľmi sa rozzúril. A tak jedného večera, keď prišiel tajne k chrámu, počul ako skutočne s niekým hovorí. Rozrazil dvere a vtrhol dovnútra s vytaseným mečom. Zbadal však iba Mira Bai ako vo svojich modlitbách hovorí k svojej obľúbenej soške Krišnu. Zasmial sa a povedal: „Ach, moja sestra mi hovorila len samé klamstvá!“

Správa o jej úprimnom a oddanom speve sa doniesla až k mughalskému cisárovi Akbarovi, ktorý, hoci sám moslim, veľmi obdivoval hinduistickú duchovnú tradíciu a kultúru. Rozhodol sa preto Mira Bai vyhľadať, ale pretože jej kráľovský rod bol jeho najväčším nepriateľom, prestrojil sa za potulného mnícha a spolu so svojím dvorným spevákom Tansenom ju navštívil v chráme, kde spievala. Obaja boli jej zbožným spevom i hlasom tak uchvátení, že pri odchode jej ako dar zanechali diamantový náhrdelník.

Podľa legendy Mira Bai nakoniec zázračne splynula pri oddanom speve so sochou Krišnu vo Vrindávanskom chráme.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek MIRA BAI napustených čistými éterickými olejmi z kadidla, levandule, galbána, cédrového & santalového dreva, akácie a citrónovej trávy inšpirovanými očarujúcim spevom a zbožnosťou indickej princeznej Mira Bai. Objavte Attar - orientálna vôňa kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

MIRA BAI
4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

AKBAR
4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

SHIVAJI
4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

MAHARANA PRATAP
4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

KARMAVATI
4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

JODHA BAI
4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

MUMTAZ MAHAL
4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.