Nachádzate sa tu

Jodha, cisárovná Indie

Jodha Bai (1542-1623) vlastným menom Hira Kunwari alebo tiež známa ako Mariam-uz-Zamani bola dcérou rádžpustého kráľa Bharmala z Ambera a manželkou tretieho mughalského cisára Akbara.

Jej sobáš bol uzavretý ako prísľub mierového spolužitia v celej mughalskej ríši a skutočne významne ovplyvnil formovanie otvorenej tolerancie cisára Akbara k náboženským a spoločenským rozdielom medzi moslimami a hinduistami v rámci expandujúcej multietnickej ríši. Jodha Bai bola všeobecne známa nielen pre svoj vznešený pôvab, ale aj pre svoju múdrosť a preto sa tiež stala najdlhšie slúžiacou hinduistickou cisárovnou mughalskej ríše, ktorej funkčné obdobie trvalo dlhých štyridsaťtri rokov.

Akbarov dvorný minister a autor jeho biografie Abú'l-Fazl ju opisuje ako krásnu, inteligentnú, prívetivú a liberálnu ženu, ktorá mala na jeho dvore významné postavenie a s ktorou sa Akbar často radil o dôležitých záležitostiach. Bola matkou Akbarovho najstaršieho žijúceho syna Salima, ktorý sa stal jeho nástupcom a prijal ako nový cisár Mughalskej ríše meno Džahángir. Dala vybudovať mnoho záhrad, studní a mešít. Na jej počesť stojí v Láhaure mešita Mariyam-zamani-begum a jej hrobka sa nachádza blízko Akbarovej hrobky v Ágre.

Nechajte sa pnadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek JODHA BAI napustených čistými éterickými olejmi z jazmínu, hyacintu, kanangy, geránia, tonkových bôbov, santalového dreva a grapefruitu inšpirovanou vznešenou krásou. Objavte Attar - orientálne vône kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

JODHA BAI
4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

AKBAR
4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

SHIVAJI
4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

MAHARANA PRATAP
4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

KARMAVATI
4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

MIRA BAI
4,70 €
-+

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

MUMTAZ MAHAL
4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.