Nachádzate sa tu

Pečeň a jej očista

Pravidelná starostlivosť o zdravie a očistu pečene nám môže pomôcť vyriešiť viac zdravotných problémov. Pečeň je kľúčovým orgánom, biochemickým laboratóriom, ktorá súvisí s celým radom biologických funkcií organizmu. Človek môže žiť bez jednej obličky alebo pľúc, nemožno však žiť bez pečene.

Základné funkcie pečene

  • Krvotvorba – recyklácia červených krviniek (recyklácia železa, ktoré putuje do kostnej drene na tvorbu nových krviniek)
  • Filtrácia (detoxikácia) krvi – odvádza z krvi ťažké kovy a baktérie
  • Trávenie – tvorba žlče (rozkladaním hemoglobínu vzniká hem, z ktorého sa vytvára žlč) a jej vylučovanie do žalúdka, kde pomáha s trávením (ranjaka-pitta)
  • Sídlo pitta dóše - centrum tráviaceho ohňa na premenu prijímanej stravy (bhúta agni)

Krvotvorba a recyklácia červených krviniek

Než sa narodíme, červené krvinky sa tvoria v pečeni a slezine. Po narodení túto funkciu preberá kostná dreň, s ktorou je pečeň aj naďalej úzko prepojená, pretože jej posiela recyklované železo zo starých či narušených krviniek pre tvorbu nových. Je tiež kľúčovým detoxikačným orgánom, ktorý z krvného obehu filtruje ťažké kovy, baktérie a ďalšie nežiaduce látky. Slezina nachádzajúca sa v jej tesnej blízkosti slúži ako rezervoár na filtráciu krvi a tvorbu protilátok.

Funkcia trávenia

Pečeň spolu so žalúdkom, slezinou a kostnou dreňou zabezpečuje riadiacu funkciu celého metabolizmu. Okrem recyklácie červených krviniek zaisťuje aj tvorbu žlče rozložením hemoglobínu a jej vylučovanie do žalúdka, kde potom dochádza k správnemu tráveniu prijímanej potravy. Vďaka pečeňovej činnosti dokážeme tráviť alkohol a tuky.

Hlbšie ajurvédske vnímanie pečene – ranjaka-pitta

Pečeň, v sanskrite zvaná jakrt (ja znamená obeh a krt pôsobenie) je ajurvédskou medicínou vnímaná ako kľúčové sídlo pitta dóše, jednej z troch celostných bioenergií (spolu s vatou a kaphou), ktoré tvoria našu fyzickú existenciu a určujú našu individuálnu psychosomatickú charakteristiku. Pitta je spojená s prvkom ohňa a premeny. Pitta dóša sídliaca v pečeni sa nazýva ranjaka-pitta. Slovo „ranjaka“ znamená zafarbovať, a tak ranjaka-pitta riadiaca pečeňovú činnosť má vplyv na farbu krvi, kože, vlasov a očí.

Ranjaka-pitta prítomná v pečeni rozkladá hemoglobín na hem, nebielkovinovú časť enzýmu so železom, z ktorej sa vytvára žlč, a bielkovinový globín. Ranjaka-pitta sídli aj v malom zakrivení žalúdka, kde má vplyv na uvoľnenie vitamínu B12, ktorý vďaka nej vstupuje krvným obehom do kostnej drene, kde napomáha krvotvorbe. Pokiaľ sa táto časť žalúdka operatívne odstráni, môže to poškodiť proces krvotvorby a spôsobiť anémiu.

Pečeň a tráviaci oheň bhúta agni

Prijímaná strava prechádza procesom trávenia v žalúdku, tenkom a hrubom čreve. Tento proces riadi dva typy tráviaceho ohňa (agni) - centrálny tráviaci oheň v žalúdku (jathara agni) a tzv. bhúta agni, tráviaci oheň prítomný v pečeni.

Bhúta agni sa stará o tzv. prvkový metabolizmus, teda o premenu 5 základných prvkov obsiahnutých v strave na živiny vstrebateľné pre telo. Rovnako ako každý žijúci organizmus, aj každé konzumované jedlo sa skladá z rôznych kombinácií 5 elementov (vzduch, oheň, voda, zem a éter), ktoré sa musia za pomoci bhúta agni premeniť tak, aby ich naše telo bolo schopné stráviť a použiť na výživu 7 telesných tkanív (dhátus). Preto existuje aj 5 druhov bhúta agni, ktoré trávia jednotlivé prvky a prejavujú sa v tele ako špecializované enzýmy.

Napríklad vďaka metabolizmu minerálov, ktorý má na starosti zemský alebo minerálny oheň (párthiva agni), dochádza k výžive kostí a kĺbov.

Pečeň - sídlo emócií

Pečeň je tiež sídlom emócií vychádzajúcich z ohnivej povahy pitta dóše, ako je hnev, zloba, nenávisť, nepriateľstvo alebo žiarlivosť. Tieto emócie je nutné spracovať rovnako ako stravu prechádzajúcu procesom metabolizmu. Potlačené emócie spôsobujú stres v orgánoch a v dlhodobejšom časovom horizonte môžu viesť k ochoreniu. Aby mohli byť spracované a nezaťažovali organizmus, je nutné si tieto emócie uvedomiť a prijať. Viac o emóciách sa dočítate v článku Stres a negatívne emócie – dôsledky a rady z pohľadu ajurvédy.

Ochorenie pečene

Medzi pečeňou, žalúdkom, slezinou a kostnou dreňou existuje prepojenie, integrita. Pokiaľ je narušená funkcia jedného, ovplyvňuje to nepriaznivo aj ostatné. Pokiaľ je teda narušená činnosť pečene, má to vplyv aj na proces trávenia v žalúdku, tvorbu červených krviniek v kostnej dreni, kvalitu krvi alebo napríklad aj zdravie očí.

Medzi ochorenia spôsobené nesprávnou funkciou pečene patrí hepatitída, anémia, syndróm chronickej únavy, zápal slepého čreva, žltačka alebo mononukleóza. Narušenú funkciu pečene potom môžete spoznať podľa týchto príznakov: zvýšená teplota, únava, pálenie záhy, problémy s vaječníkmi, kŕče pri menštruácii, začervenanie očí, poruchy zraku, bolesť hlavy, nespavosť, afty, opary, popraskané kútiky, zubný kaz a tiež pocity hnevu, zloba a žiarlivosť.

Najčastejšie príčiny narušenia správnej funkcie pečene sú:

konzumácia alkoholu, užívanie drog a chemických liečiv, fajčenie, stres, negatívne emócie, nedostatočná hygiena a toxicita krvi, nadmerná tvorba žlče, nevhodná strava v podobe slaných, ostrých, kyslých a vyprážaných jedál, nadmerná konzumácia živočíšneho tuku alebo obezita.

Nerovnováha dóš ovplyvňuje zdravie pečene

Nesprávna životospráva narúša individuálnu psychosomatickú rovnováhu troch dóš. Zvýšením pitta dóše (napr. konzumáciou pálivých jedál) dochádza k zvýšeniu intenzity tráviaceho ohňa, ktorý spôsobuje hypermetabolizmus. Ten sa prejavuje prekyslením, hnačkami, suchom v krku, bolesťami pečene, zdvíhaním žalúdka a zápalovými ochoreniami. Ak je ranjaka-pitta v pečeni narušená kapha dóšou (kombinácia elementu vody a zeme), môže dôjsť k vzniku žlčových kameňov a jej dlhodobá prítomnosť v pečeni môže mať za následok vysokú hladinu cholesterolu, tukovú degeneráciu pečene či steatoreu (hnačka s tukom v stolici) .

Zvýšenie pitta dóše spôsobuje tiež spracovávanie požitého alkoholu, čo sa môže prejaviť fotofóbiou (precitlivenosťou očí na svetlo v dôsledku toxicity). Akákoľvek otrava pečene potom vedie k narušeniu zrakových funkcií vrátane zožltnutia bielka, pretože oči a zrak sú ďalším sídlom pitta dóši.

Náš tip na pečeňovú očistu – pite zdravý himalájsky čaj!

Očista pečene je najvhodnejšia na jar, kedy sa telo prirodzene chce zbaviť toxínov nahromadených v organizme počas zimného obdobia, ktoré je psychicky náročnejšie a vyznačuje sa menšou mierou pohybu, vyšším prísunom stravy, zimou a stresom. Ajurvédske prípravky na detoxikáciu pečene je nutné užívať pravidelne dvakrát denne po dobu jedného mesiaca. Základným ozdravným prípravkom je himalájsky čaj Kalamegha obsahujúci vybranú kombináciu ajurvédskych bylín, ktoré majú silný účinok na detoxikáciu pečene a starostlivosť o žlčník a obnovuje ich správnu funkciu. Nezabudnite čaj 3-5 min povariť, aby mal ten najlepší účinok a pite ráno nalačno a večer s odstupom aspoň 1 hodiny od jedla.

O užívaní prípravkov sa dočítate viac v článku Zapojte sa do Ajurvédskej očisty - pečeň & krv.

Súvisiace produkty

KALAMEGHA

Pečeň & žlčník

KALAMEGHA
5,20 €
-+

RAKTAPRASH

Krv & pečeň

RAKTAPRASH
7,30 €
-+

AMALAKI nápoj KURKUMA

Imunita & pečeň a krvný obeh

AMALAKI nápoj KURKUMA
6,60 €
-+

Detoxikácia pečene a krvi

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia pečene a krvi
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.