Z ajurvédskeho hľadiska je červená šošovica tridóšická, teda vhodná pre všetky tri konštitučné typy vata, pitta a kapha aj ich kombinované typy.
Pokiaľ ju konzumujeme s trochou oleja alebo prečisteného masla (ghí), zjemní sa jej zvieravá chuť, ktorá môže ľahko zvyšovať vatu.
Strava pre meditáciu
Jej ďalšie vlastnosti - sladká chuť, ochladzujúci účinok, ľahkosť a mäkkosť sú považované za sattvické - harmonizujú organizmus, upokojujú myseľ a prinášajú do tela viac svetla. Odporúčame ju preto ako vhodnú stravu pri praktizovaní jogy a meditácie.
Červená šošovica tiež podporuje krvotvorbu, čistí pečeň a je dobrým zdrojom železa. Tvoria ju predovšetkým uhľovodíky, bielkoviny a vláknina a obsahuje aj vitamín B a horčík.
Jednoduchý recept na hummus z červenej šošovice
Suroviny:
1 hrnček červenej šošovice
1/2 hrnčeka tahini (sezamová pasta)
2 lyžice ghí (prečistené maslo)
1 lyžica plnotučnej horčice
1 čajová lyžička himalájske soli
1 čajová lyžička korenia garam masala
Príprava:
Červenú šošovicu niekoľkokrát prepláchneme studenou vodou a zbavíme zákalu a peny. Potom varíme do mäkka vo vode a po uvarení necháme zvyšok vody vyvariť alebo scedíme. Po vychladení pridáme ostatné suroviny a rozmixujeme na jemnú nátierku.