Prírodná výroba ajurvédskych elixírov
Príprava bylinných elixírov prebieha presne tak, ako sa ich príprava popisuje v klasických ajurvédskych textoch. Ich základom je veľmi cenený ajurvédsky plod Amalaki, ktorý disponuje vysokým množstvom antioxidantov a vitamínu C. Plod Amalaki sa najskôr ponorí do kúpeľa s horúcou vodou, aby sa od jadra oddelila jeho výživná dužina. Potom sa pripraví bylinný odvar zo zmesi jednotlivých častí desiatok rastlín, ktorý sa potom premieša s mäkkou dužinou ovocného plodu Amalaki. V nasledujúcom procese ďalšieho zahrievania dochádza k odparovaniu prebytočnej vody až v záverečnej fáze zostane len konzistencia v podobe bylinného džemu. Táto forma je pre organizmus veľmi ľahko vstrebateľná a poskytuje kvalitnú ajurvédsku terapiu, ktorá sa veľmi dobre dopĺňa s ajurvédskymi čajmi. Ich vzájomné vhodné kombinácie nájdete v Ajurvédskych domácich terapiách.