Nachádzate sa tu

Recept na korenený špenát po ajurvédsky

Špenát je v Indii známy ako palak a tvorí jeden z najobľúbenejších pokrmov severnej Indie v rámci hlavného chodu známeho ako Palak paneer, špenátovo - smotanovej omáčky so syrom paneer podávanej s basmati ryžou, či indickým chlebom naan alebo plackou čapati.

Špenát je výborným zdrojom vitamínu K, A, B2 a C a minerálov ako horčík, železo a zinok. Z ajurvédského pohľadu sa varený špenát odporúča ľuďom typu váta pre vyrovnanie ich dóšickej rovnováhy.

Tu je jednoduchý recept na chutný letný špenát :)

 

Čo budete potrebovať pre 1 porciu:

  • zväzok čerstvého špenátu
  • 1 veľkú paradajku
  • cesnak - strúčiky z polovice hlavičky
  • zázvor – 3 cm kúsok
  • 1 čaj. lyžička soli
  • štipka rímskej rasce
  • 2 - 3 lyžice ghí

Príprava:

Špenátové listy dôkladne opláchneme vodou a pokrájame na menšie kúsky a zatiaľ dáme do misky. Paradajku nakrájame na kúsky a dáme do mixéra (môžeme použiť aj tyčový mixér). Pridáme cesnak, ktorý očistíme, rozpolíme a zbavíme klíčka. K tomu pridáme soľ a zázvor, ktorý očistíme / oškrabeme (môžeme k tomu použiť čajovú lyžičku). Všetko rozmixujeme. Do hrnca dáme ghí a zahrejeme na miernom plameni a pridáme rozmixovanú zmes. Zmes smažíme, až všetko zmäkne. Potom pridáme pokrájaný špenát a smažíme / blanšírujeme do mäkka. Ak sa zmes začne pripaľovať, môžeme pridať aj trochu vody.

Takto  upravený špenát môžeme podávať s ryžou, zemiakmi, alebo iným ajurvédskym pokrmom.

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.