Špenát je v Indii známy ako palak a tvorí jeden z najobľúbenejších pokrmov severnej Indie v rámci hlavného chodu známeho ako Palak paneer, špenátovo - smotanovej omáčky so syrom paneer podávanej s basmati ryžou, či indickým chlebom naan alebo plackou čapati.
Špenát je výborným zdrojom vitamínu K, A, B2 a C a minerálov ako horčík, železo a zinok. Z ajurvédského pohľadu sa varený špenát odporúča ľuďom typu váta pre vyrovnanie ich dóšickej rovnováhy.
Tu je jednoduchý recept na chutný letný špenát :)
Čo budete potrebovať pre 1 porciu:
- zväzok čerstvého špenátu
- 1 veľkú paradajku
- cesnak - strúčiky z polovice hlavičky
- zázvor – 3 cm kúsok
- 1 čaj. lyžička soli
- štipka rímskej rasce
- 2 - 3 lyžice ghí
Príprava:
Špenátové listy dôkladne opláchneme vodou a pokrájame na menšie kúsky a zatiaľ dáme do misky. Paradajku nakrájame na kúsky a dáme do mixéra (môžeme použiť aj tyčový mixér). Pridáme cesnak, ktorý očistíme, rozpolíme a zbavíme klíčka. K tomu pridáme soľ a zázvor, ktorý očistíme / oškrabeme (môžeme k tomu použiť čajovú lyžičku). Všetko rozmixujeme. Do hrnca dáme ghí a zahrejeme na miernom plameni a pridáme rozmixovanú zmes. Zmes smažíme, až všetko zmäkne. Potom pridáme pokrájaný špenát a smažíme / blanšírujeme do mäkka. Ak sa zmes začne pripaľovať, môžeme pridať aj trochu vody.
Takto upravený špenát môžeme podávať s ryžou, zemiakmi, alebo iným ajurvédskym pokrmom.