Nachádzate sa tu

Shilajit – mocný dar z hôr

Shilajit, iným menom tiež asphaltum či momiya, u nás mumio, je živičná látka, ktorá vzniká hromadením a rozkladom organických látok a minerálov v skalách, predovšetkým v hornatých oblastiach Himalájí, Altaja a Kaukazu.

Táto tmavá šedá živicová hmota, ktorá sa tvorí tisíce rokov, má hlboké korene v tradičných medicínach po celom svete vrátane ajurvédy, ktorá ho považuje za jeden z najcennejších darov prírody a za „ničiteľa slabostí“.

História a mytologický význam shilajitu

Podľa hinduistickej tradície nechal shilajit pre posilnenie ľudského zdravia stvoriť božský Pán Šiva (Shiva) sídliaci na vrchole hory Kailás, ktorá sa nachádza na území Tibetskej náhornej plošiny. Šiva predstavuje silu neustálej transformácie a spolu s Brahmom (sila tvorenia) a Višnuhom (sila udržiavania) tvorí trojjedinú podstatu vesmíru.  

V dávnom veku rozniesli nebeské bytosti do hôr nesmrteľný nektár amrit, ktorý sa pod vplyvom slnečných lúčov premenil na shilajit, zázračný elixír hôr, ktorý užívajú miestni svätí muži (sadhuovia) a jogíni, aby zostali večne mladí a zdraví, rovnako ako silný Šiva pohrúžený do tranzu svojej hlbokej meditácie.

Shilajit alebo mumio bohaté na minerály

Shilajit je známy pre svoje bohaté a pestré zloženie a širokospektrálne účinky. Skladá sa z viac ako 80 rôznych minerálov, stopových prvkov a vitamínov, esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín, mastných kyselín, selénu a fosfolipidov. Hlavnými kľúčovými zložkami sú kyselina fulvová, humínová, dibenzo-alfa pyróny a bifenylkarboxyláty, fenolové kyseliny a chiróny. Tieto zložky prinášajú celý rad zdravotných benefitov, medzi ktoré patrí predovšetkým podpora imunity, posilňovanie svalov a kostí, zlepšenie trávenia, detoxikácia tela, zlepšenie kvality kože, zdravia močovej sústavy a kardiovaskulárneho systému, posilnenie telesnej vitality, udržanie normálnej telesnej hmotnosti a podpora duševného pokoja a rovnováhy. Pomáha tiež zvyšovať energiu a vytrvalosť, podporuje zdravie ženskej reprodukčnej sústavy a hladký priebeh menštruačného cyklu. Používa sa tiež na rýchlejšiu regeneráciu zlomenín pri úrazoch a na liečbu rôznych ochorení ako je osteoartritída, spondylóza, chronická bronchitída, nervové poruchy, epilepsia, anémia, angina pectoris, žltačka, menorágia a ekzémy. Je silným afrodiziakom a je užitočný pri liečbe obličkových kameňov, opuchov, hemoroidov a redukcii telesného tuku. Je neoddeliteľnou súčasťou jedálnička horských šerpov, výnimočne vytrvalého a fyzicky odolného etnika žijúceho vo vysokých nadmorských výškach nepálskej oblasti Himalájí, aby im dodal fyzickú silu a dlhovekosť.

Shilajit z hľadiska ajurvédy

V Ajurvéde je shilajit označovaný ako „šambhu“ alebo tiež „dobyvateľ hôr a ničiteľ slabostí“. Prvé zmienky pochádzajú z klasických textov, ako je Čaraka Samhita a Sušruta Samhita. Tieto staroveké texty popisujú shilajit ako hustú látku podobnú dechtu, ktorá sa uvoľňuje z hôr a má schopnosť liečiť prakticky každú chorobu, pokiaľ je užívaná v predpísanú dobu a predpísaným spôsobom.

Shilajit posilňuje všetky tri dóše (vatu, pittu a kaphu) a pomáha nastoliť ich rovnováhu v tele. Harmonizuje energetické centrá (čakry) a udržuje celkovú rovnováhu tela a mysle. Podľa ajurvédskej medicíny má pri vnútornom užívaní tonizujúce, preháňavé a expektorantné účinky, a pri užívaní vonkajším potom slúži ako antiseptikum aj analgetikum a zamedzuje zápachu.

Mumio ako superpotravina 

Shilajit - mumio je skrátka mimoriadnym darom prírody. Vďaka jeho bohatému zloženiu a rozsiahlym zdravotným účinkom zaujíma výnimočné miesto ako v rámci tradičnej prírodnej medicíny, tak aj v modernom životnom štýle a zdravej strave zaraďujúcej ho do kategórie „superfoods“, výnimočných prírodných produktov s vysokým obsahom živín, vitamínov, minerálov, enzýmov a antioxidačných látok, ktoré posilňujú organizmus v modernej hektickej dobe s veľkými nárokmi na výkon jedinca.

Ak hľadáte preto spôsob, ako podporiť svoje zdravie a vitalitu prirodzenou cestou, zaraďte Shilajit do svojho denného jedálnička. Napríklad v skvele vstrebateľnej podobe superpotravinového nápoja Amalaki so Shilajitom, ktorý môžete pridať aj do smoothies a ovocných štiav. Nechajte sa inšpirovať tisícročnou tradíciou a objavte, ako môže tento vzácny dar prírody posilniť vaše celkové zdravie.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj SHILAJIT MUMIO

Imunita & kosti a kĺby

6,60 €
-+

Imunita & kĺbová odolnosť

Zdroj vitamínov a antioxidantov & jednoduché užívanie

-15% 15,05 €
pôvodná cena: 17,70 €
-+

Tridóša & elixír harmónie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

-10% 24,85 €
pôvodná cena: 27,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.