Nachádzate sa tu

„Všade na svete sa cítim ako doma“ - rozhovor s tvorcom filmu Tam, kde býva ajurvéda

Ako vznikol nový dokumentárny film o domove najstaršieho lekárskeho systému na úpätí Himalájí? Snímka Tam, kde býva ajurvéda mal svoju premiéru 23. septembra v Prahe, o týždeň neskôr v Bratislave. Jeho tvorca Kritartha Brada nám popisuje súvislosti vzniku i jeho osobnú cestu k ajurvéde.

Kedy vám prišla ajurvéda do života a v akých súvislostiach? 

Ajurvéda rozšírila moju cestu za poznaním života v jeho celostnom rozmere. Na začiatku stálo intelektuálne hľadanie a túžba po vedení v podobe akademickej vzdelanosti, ktoré ma zaviedli k štúdiu histórie a etnológie na FFUK. V priebehu štúdia som si ale uvedomil značnú obmedzenosť európskeho spôsobu myslenia, ktorá vo mňa prebudila akúsi pozitívnu nespokojnosť so životným štýlom a systémom hodnôt našej západnej spoločnosti. Pocítil som v nej istú mentálnej pýchu či pocit nadradenosti voči kultúram orientálnym či východnom, čo podnietilo moje hľadanie vnútornej dimenzie života. V takejto situácii sa človek rovnako ako mnoho európskych mysliteľov – vrátane Artura Schopenaura, Otokara Březiny či samo sebou Maxa Müllera – prirodzene obráti práve k Indii v duchu latinského úslovia „Ex oriente lux“ alebo „Svetlo pochádza z východu“. Ako asi všetci dobre vieme, cesty „prozreteľnosti“ bývajú nevyspytateľné, ale často sa stáva, že veci, ľudia a situácie k nám prichádzajú jednoducho vtedy, keď sme na ne pripravení a môžeme porozumieť ich posolstvu a uvedomiť si ich význam. Zaleží len na miere našej pripravenosti či vnímavosti.

V mojom prípade to bolo stretnutie s indickým majstrom meditácie Sri Chinmoyom v roku 1993, ktoré vo mne zapálilo onú iskru vnútorného prebudenia. Pamätám si veľmi dobre, že som vtedy akurát dočítal knihu „Tretie oko“ od tibetského lámu a lekára Lobsanga Rampy. Bol som plný dojmov z čítania a zrazu som sa ocitol tvárou v tvár podobným skúsenostiam, o ktorých som doteraz iba čítal. V tichej prítomnosti Sri Chinmoya som s nesmiernou intenzitou pocítil lúč svetla v oblasti stredu svojho čela a potom široké a hrejivé rozpätie sily v strede svojej hrudi. Toto vnútorné spojenie a vedenie ma stále sprevádza a neskôr ma nasmerovalo k stretnutiu s nepálskym priateľom – doktorom biotechnológie Sureshom K. Sahom a ajurvédskym lekárom Dr. Kam Dev Jha. Od tohto bodu sa neskôr ďalej rozvíjalo mojej spojenie s ajurvédou a prípravkami tradičnej ajurvédskej medicíny.

Ako dlho vám v hlave zrela myšlienka natočiť film o miestach, ktoré sú kolískou ajurvédy a čo bolo finálnym podnetom ku skutočnej realizácii?

V skutočnosti prvým impulzom na vytvorenie ajurvédskej spoločnosti bolo stretnutie s ajurvédskym lekárom vnútorného vhľadu Dr. Kam Dev Jha, ktorý v priebehu nášho stretnutia vyjadril želanie a presvedčenie, že by som vo svojej krajine mal založiť ajurvédsku spoločnosť, ktorá bude ľuďom prinášať úžitok z tohto starodávneho poznania o živote a o zdraví človeka. V priebehu mojich ciest do Nepálu a Indie sa vždy vynárala myšlienka na zachytenie a dokumentárne spracovanie tradičnej ručnej výroby ajurvédskych prípravkov. Všetko má ale svoj čas, a tak som najprv získaval cenné poznatky a skúsenosti až dozrela doba, kedy som si jedného dňa zaobstaral kameru a povedal si, že sa vydám na miesta, ktoré som poznal. S úmyslom natočiť to, čo sa dá a ako sa dá ... potom sa uvidí. Film by nemohol nikdy vzniknúť bez blízkeho rodinného zázemia mojich priateľov v Nepále a Indii, ktorí mi umožnili natočiť miesta a zábery, ktoré by sa inak bez dôvernej znalosti tamojšieho spôsobu života nemohlo podariť zachytiť. 

Jedna vec je zaobstarať vhodné a použiteľné zábery, druhá vec je zostaviť scenár a tretia vec je vyrobiť film, na ktorý sa dá pozerať. Toto sa nie vždy podarí zladiť dohromady a výsledok musí posúdiť už len divák a čas. Moje veľké poďakovanie za vznik dokumentu vo filmovej podobe patrí Jiřímu Kuncovi, ktorý sa s nesmiernou starostlivosťou venoval celej postprodukčnej príprave pre filmové plátno. Jemu som s obavou predložil svoju prvú verziu hrubo nastrihaných záberov s textom svojho komentára s tým, že som bol pripravený na reakciu v zmysle, že z toho nič nebude. Jeho hodnotenie bolo ale iné a pre mňa samozrejme nesmierne povzbudzujúce: „Stojí to za to, ten scenár má ťah a náboj, je to silný príbeh. Uspelo by to aj v rozhlasovom vysielaní. Zábery sú tiež zaujímavé, bude s tým nejaká práca, ale stojí to rozhodne za to.“ Teraz teda predkladáme náš skromný výsledok divákom a veríme, že ich to povznesie na duchu a odovzdá iskru inšpirácie a niečo málo z ľudského poznania, ktoré sa zrodilo v kolíske osvietených indických mudrcov.

Čo bolo od začiatku zámerom filmu a pre koho je určený? 

Stále je vo mne kus etnológa, takže naozaj milujem ľudí rôznych národností, kultúr, tradícií a náboženstva. Mal som to šťastie, že som navštívil mnoho krajín na všetkých kontinentoch okrem Antarktídy a musím povedať, že sa vlastne dokážem cítiť všade na svete ako doma. Takže jedno z hlavných posolstiev filmu je práve toto – uvedomiť si a pocítiť, že svet nie je nič iné ako jedna veľká rodina, aj napriek tomu, že každý vyzeráme, premýšľame a žijeme inak, pretože koniec koncov sme všetci len ako korálky odlišných tvarov a farieb, ktoré sú ale navlečené na rovnakej niti. Film má teda niekoľko rovín, ktoré sa vzájomne prelínajú. Rozpráva o ľuďoch a miestach, kultúrach a tradíciách, ajurvédskej medicíne a prístupu k životu.

Môžete prezradiť, kam a ku komu nás dokument zavedie?

Dokumentárny snímok je rozdelený na dve časti. Prvá z nich nás zavedie do Nepálu, nesmierne rozmanitej krajiny, ktorá je na severe olemovaná osemtisícovými vrcholmi Himalájí a na juhu oplývajúca úrodnú krajinou a subtropickou džungľou. Cez toto územie viedli od pradávna dôležité obchodné cesty s veľkým pohybom obyvateľov mnohých etnických skupín, ktoré sem prinášali rozmanité kultúrne, umelecké a náboženské zvyklosti pochádzajúce najmä z Indie, Tibetu, Číny a Mongolska. Tiež tradícia užívania či dokonalá znalosť a zber ajurvédskych bylín a korenín je po celú tú dobu neoddeliteľnou súčasťou každodenného života miestnych obyvateľov. V druhej časti sa potom presunieme do Rádžasthánu, nejfarebnejšieho štátu v Indii, ktorý je preslávený nielen hrdinskými príbehmi udatných rádžpútov alebo Thárskou púšťou, ale aj svojou jedinečnou architektúrou kombinujúcou hinduistický a mughalský spôsob stavby. V rámci oboch častí neskôr navštívime napríklad ajurvédsku onkologickú nemocnicu, znalca ajurvédskych písiem alebo dekana Tribhuvanovej ajurvédskej univerzity.

Scenár ste tvoril na základe vlastných skúseností. Ako dlho jazdíte na miesta, kam nás zavediete a stalo sa na nich počas nakrúcania niečo nečakané? Môžete prezradiť jednu historku, prosím?

Áno, scenár vznikal organicky a postupne v súlade s natočeným obsahom. Vedel som ideový rámec toho, čo si želám divákovi vysvetliť, ale spôsob a príbeh obsahového vyjadrenia sa utváral až pri samotnom strihu a tvorbe hovoreného komentára. Hovorené slovo v dokumente je vec sama o sebe. Bez vhodne zvolenej osobnosti dabéra a jeho hlasu môže aj ten najlepší obsah dokumentu celkový dojem z filmu odsúdiť na neúspech. V prípade našej snímky som naozaj nesmierne vďačný Petrovi Vacekovi, ktorý mi nielen pomohol učesať hovorený text, ale prijal aj úlohu hlasového sprievodcu celého filmu. Som naozaj presvedčený, že jeho citlivý a profesionálne hovorený komentár vyvažuje kvalitu mojej role, čoby samouka v oblasti réžie, scenáre a strihu. Bol tiež mojím prvým priateľským „kritikom“, keď mi s úsmevom povedal, čoho si veľmi vážim: „No, myslím si, že ste natrel Indii trochu na ružovo, ale mať svoj uhol pohľadu je právo každého tvorcu.“ Na svoju obhajobu musím len s úsmevom povedať, áno, ak sa pozeráte na svet okom svojho srdca, môžete vidieť aj čiernu ako bielu.

Prečo by ľuďom nemal váš dokument uniknúť, aké je vaše pozvanie?

V dnešnej dobe je ochrana zdravia veľmi aktuálna téma, ku ktorej možno pristupovať z mnohých strán. Ajurvéda zdôrazňuje predovšetkým prevenciu pred samotnou liečbou chorôb, ktorá je založená na vhodnej životospráve, zdravom životnom štýle a aktívnou starostlivosťou o duševnú harmóniu, s ohľadom na individuálnu konštitúciu každého jednotlivca. Toto je zjednodušene povedané prístup, ktorý sa naša západná spoločnosť naliehavo potrebuje naučiť. Sme zvyknutí sa pohybovať iba v povrchných informáciách a polopravdách a len ťažko dokážeme kráčať takzvanou strednou cestou bez extrémov. Práve dnešná doba a stav vecí sú toho len dôkazom. Ajurvéda je prirodzenou cestou ku zdraviu, ktorá vedie cez porozumenie sebe samým a mechanizmom našej duševnej, mentálnej, emocionálnej a fyzickej existencie ako neoddeliteľne prepojených častí jedného celku. Ak jednotlivé zložky od seba izolujeme a podrobujeme vedeckému skúmaniu, potom budeme liečiť vždy iba samotnú chorobu, nie človeka.

Zmeškali ste premiéru? Kúpte si film na DVD v jesennej popremiérovej akcii za zvýhodnenú cenu!

Viac o filme sa dozviete na jeho oficiálnych stránkach tamkdebyvaajurveda.sk

Rozhovor vznikol láskavou spoluprácou s redakciou Ayurvedic Breakfast.

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.