Nachádzate sa tu

Z našich ciest: Jesenný výlet na Čertovu skalu

Za oknom je krásne, slnečné a na október až netypické jesenné počasie, a tak som sa pri raňajkách, kde sa posilňujem horúcim Amalaki so zázvorom a makovým koláčom, rozhodol využiť ho k menšej, ale o to krajšie turistike.

Ešte než vyrazím, varím si do termosky čaj na posilnenie. Vybral som si pre dnešok ajurvédsky čaj Horská sila, aby som podporil svoj fyzický výkon, pretože väčšinu svojho pracovného času trávim v sede za volantom.

Za cieľ si vyberám zaujímavý prírodný úkaz  „ Skalný hríb ” s názvom Čertova skala. Ide o špecifickú formu reliéfu , ktorá vznikla veternou činnosťou. Tento výnimočný prírodný úkaz sa nachádza neďaleko Zvolena v tesnej blízkosti obce Budča. Moja prechádzka sa začína pri informačnej tabuli „ Boky ” označujúca, že sa práve nachádzam v prírodnej rezervácii, v ktorej sa nachádza aj netypický útvar Čertova skala.

Cesta vedia po náučnom chodníku, ktorý sem tam spríjemňujú informačné tabule s popisom miestnej fauny a flóry. Vyšľapaný chodník je vačšinu času rovný, zvažujúci sa ale dolu svahom a tak sa pripravte že vaše členky dostanú zabrať.

Cestu lemujú viac než 200 ročné duby s množstvom popadaných žaluďov všade naokolo, taktiež cestou vidím veľa jašteríc, ktoré sa vyhrievajú na lúčoch vrcholiaceho babieho leta. Blízko cieľa mojej cesty začína byť chodník kopcovitý, ale nie extrémne strmý, doplnený občasnou zákrutou. Po asi hodinke pohodovej chôdze sa predo mnou zjavuje silueta balvanu, ktorý vyzerá, že sa každú chvíľu zrúti dolu svahom. Človeka to až nabáda ku vtipným fotkám so skalou s priemerom 1,5 až 2 metre, ktorá je uložená na kúsku kameňa pod ňou. Nečudo teda, že medzi miestnymi  ľuďmi koluje mnoho legiend o jej vzniku.

V jednej sa hovorí, že skalu sa chystal na neposlušných obyvateľov Budče zhodiť čert, a však ho prekvapil skorý svit slnka a tak sa pred ním utiekol skryť do pekla a skala ostala tak stáť na svojom mieste. Odborný pohľad je ale prozaickejší, vraví, že táto geologická rarita vznikla rozdielnym zvetrávaním skaly a jej podložia, keďže obe sa skladajú z rôznych hornín a materiálov. 

Nevšedný pohľad a výhľady na teplom jesennom slniečku mi len trošku znepríjemňuje množstvo lienok pripravujúcich sa na zimu , ktoré si zvolili za zimovisko práve toto nevšedné miesto a pukliny v okolitých skalách a snáď aj mňa :)

Dúfam, že som Vás mojimi obrázkami a krátkym opisom zaujal a v budúcnu navštívite toto určite zaujímavé miesto.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krčná oblasť a dýchacie cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
6,60 €
-+

HORSKÁ SILA

Posilňuje fyzickú výkonnosť

HORSKÁ SILA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.