Nadmerná konzumácia potravy vedie k telesnej nadváhe a potom k následnému zvýšeniu hladiny cholesterolu v krvi. Tieto príznaky sa následne prejavujú v podobe narušenej funkcie pankreasu a diabetického ochorenia. Zvýšené tukové tkanivo vyvoláva žlčníkové kamene, obezitu, diabetes a zvýšený krvný tlak. Vzniku cukrovky predchádza niekoľko varovných signálov, ktoré môžeme ľahko pozorovať: pocit husej kože či kŕčovitosť pri močení, nepríjemný zápach v podpazuší, dýchavičnosť, pálčivý smäd a nadmerná tvorba slín a zubného kameňa.
Príčina vzniku onkologického ochorenia je podľa ajurvédy spojená s výrazným narušením psychosomatickej rovnováhy všetkých troch životných princípov vata, pitta a kapha. K takému systémovému rozladeniu dochádza predovšetkým v dôsledku dlhotrvajúceho znečistenia organizmu, pôsobenia karcinogénov či chronického narušenia životných rytmov, tráviacej sústavy, imunitného systému alebo psychického stavu.
Potreba detoxikácie a úpravy jedálnička
V dôsledku radikálneho zníženia aktivity tráviaceho ohňa dochádza k nahromadeniu toxických látok v organizme, ktoré postupne zamorujú telesné tkanivá. Z tohto dôvodu je dôležitá správna diéta, ktorá očisťuje tráviacu sústavu a obnovuje harmonický metabolizmus. Detoxikačná kúra zahŕňa prísne odbúranie konzumácie mäsitej stravy i mliečnych výrobkov a preorientáciu na surové zeleninové alebo ovocné šťavy (jačmeň, ovos, ryža, zeler, púpava, fazuľové klíčky mungo, naklíčené semená slnečnice a lucerny Alfalafa, zázvor, cesnak, kurkuma).
Odporúčania pre celkovú obnovu životných síl nájdete v článku Ajurvédske tajomstvo zdravej imunity - ódžas.