Nachádzate sa tu

7 krokov detoxikácie podľa domácej Ajurvédskej terapie „šamana“

Existuje rad metód, ako na jar očistiť organizmus, osviežiť myseľ a nabrať novú silu a energiu. Ajurvéda ponúka jednoduchú domácu terapiu zvanú „šamana“, ktorá je vhodná pre väčšinu bežne pracujúcich zamestnaných ľudí každodenne vystavených zodpovedajúcemu napätiu a stresu.

V tomto článku nájdete jednoduchý návod na domácu detoxikačnú kúru, ktorú si každý môže prispôsobiť svojim možnostiam a potrebám spolu s odporúčaním vhodných ajurvédskych bylín a doplnkov.

Aktívna domáca starostlivosť šamana je zameraná na harmonizáciu telesných a duševných funkcií, prečistenie organizmu a posilnenie imunity. Je postavená na 4 hlavných princípoch zdravého fungovania tela, kedy:

  • navracia rovnováhu troch biologických energií (dóš) a tým zmierňuje príznaky a odstraňuje príčiny ochorenia v ich počiatočných štádiách,
  • podporuje zdravé fungovanie a výživu siedmich telesných tkanív (dhátus), tj. plazma, krv,  svalstvo, tuk, kosti a kĺby, nervové a reprodukčné tkanivo,
  • zabezpečuje pravidelné vylučovanie odpadových toxických látok (áma),
  • obnovuje harmonický metabolizmus čiže zdravý tráviaci oheň (agni).

Toxíny - odkiaľ sa berú a čo spôsobujú

Cieľom šamany je predovšetkým zbaviť telo toxínov pochádzajúcich z tzv. nahromadenej ámy (odpadových produktov), ktoré sa vplyvom nedostatočnej sily tráviaceho ohňa (agni) hromadia a stagnujú ako nestrávené zvyšky potravy v črevách, zaťažujú pečeň a zažívanie, dostávajú sa do krvi a krvným obehom do celého tela. Tak môžu spôsobiť aj potravinové alebo peľovej alergie a problémy s ekzémami a vyrážkami. Vplyvom znečistenia hrubého čreva dochádza tiež k zlému vstrebávaniu živín, ktorým môžu trpieť aj kosti a kĺby.

Na psychickej úrovni dochádza vďaka nahromadenému stresu a hektickému spôsobu života k vytváraniu psychických toxínov, ktoré sa usadzujú v pečeni a žlčníku a spôsobujú negatívne emócie v podobe nervozity, zlosti, hnevu, nepriateľstva, strachu, úzkosti a neistoty. Na základe nahromadených toxínov a nedostatočného prúdenia životnej energie sa potom môžeme cítiť unavení a bez života.

Príznaky nadmerného množstva toxínov v organizme:

  • nedostatok energie, pocit ťažkosti, letargia, únava, slabosť, lenivosť
  • depresia, bolesť hlavy, nepokoj, podráždenosť, nesústredenosť
  • poruchy trávenia, žalúdočné a črevné ťažkosti, plynatosť, zápcha, zvýšená tvorba slín, povlak na jazyku, pachuť v ústach, znížený apetít
  • kožné a plesňové ochorenia, alergie, oslabená funkcia pečene, zvýšená teplota
  • zvýšená hladina cukru v krvi, nadváha, opuchy, ateroskleróza, reumatoidná artritída, dna, močové a žlčníkové kamene

7 očistných ajurvédskych metód, ktoré môžete skúsiť doma a v prírode

Tu je 7 jednoduchých terapií, ktoré možno vykonávať v každodennom režime a pracovnom vyťažení. Nemusíte začleniť všetky naraz, začnite tým, čo zvládnete. Odporúčame nasledovať po dobu 1 mesiaca.

1. Dipana - povzbuďte svoj tráviaci oheň

Užívaním správnych bylín a korení možno povzbudiť tráviaci oheň, ktorý toxíny v zažívacom trakte jednoducho spáli. Tým sú čierne, dlhé a kajenské korenie, sušený zázvor, horčičné semienko, kardamón, rasca, koriander, bazalka alebo fenikel. Jednoducho si ich pridávajte do jedla alebo užívajte prírodné doplnky stravy, ktoré podporujú trávenie.

Tip: Pite teplé nápoje a vyhnite sa studeným tekutinám, ktoré oslabujú tráviaci oheň. Počas jedla pite len malé množstvo teplých tekutín.

Náš tip: Chyawanprash, Annaprash, Guduchi, horúci nápoj Amalaki natural alebo so zázvorom

2. Páčana- očista a detoxikácia

Okrem pôstu (viď nižšie), môže detoxikácia efektívne prebiehať za užívania vhodných prírodných doplnkov a tiež vedome prispôsobenej stravy - čokoľvek zjeme, pôsobí na telo ako liek alebo naopak. Ajurvéda rozlišuje tri psychosomatické konštitúcie (vata, pitta, kapha), ktorých originálny pomer v každom ľudskom tele určuje, ako by sme mali upraviť svoje stravovanie.

Sladká, slaná alebo kyslá chuť zvyšuje tvorbu toxínov, pálivá a horká ju znižujú. Prispôsobte svoj jedálniček a jedzte vegetariánsku stravu bohatú na čerstvú zeleninu, dočasne môžete vyskúšať aj raw stravu a zeleninové šťavy (napr. zo špenátu, petržlenu, zeleru). Výhonky alfalfa, slnečnicové semienka, pohánka, pšenica, ryža a jačmeň obsahujú špeciálne enzýmy, ktoré trávia ámu. Vynechajte ťažké mastné pokrmy, pečivo z bielej múky, biely cukor a mliečne produkty, ktoré zahlieňujú. Prípadne si do nich pridajte štipku zázvoru alebo kardamónu. Vyhýbajte sa chladeným nápojom, ktoré podporujú vytváranie toxínov a pite najlepšie teplé bylinné čaje a čistú pramenitú vodu.

Tip: Uvarte si Kičrí - harmonizujúci pokrm z basmati ryže, červenej šošovice a správneho korenia

Účinnú detoxikáciu, ktorá prebieha najmä na úrovni hrubého a tenkého čreva, žalúdka, pečene, lymfy a krvi, najlepšie naštartujú a podporia osvedčené bylinné doplnky stravy, ktoré sa tradične podľa ajurvédy rozdeľujú do niekoľkých skupín: bylinné odvary (kvatha) a elixíry (avaleha), rozomleté byliny (čurna), tinktúry a sirupy (asáva & arišta), tablety (guti-vati), oleje (taila), balzamy (guggul) a masti (lepa).

Najznámejším ajurvédskym prípravkom pre detoxikáciu črevného traktu je triphala- legendárna zmes troch bylín amalaki, haritaki a bibhitaki k dostaniu v tabletkách, prášku alebo ajurvédskeho čaju. Detoxikácii pečene napomáha horká chuť a ajurvédska bylina kalamegha, prekyslený žalúdok čistí guduchi tzv. „nektár nesmrteľnosti“ a nimba je ajurvédsky osvedčený čistič krvi.

Tip: Každé ráno začnite pohárom teplej vody s citrónom a očistite si povlak z jazyka.

Tip: Počas detoxikácie jedzte len zeleninové polievky a šaláty.

Tip: Doprajte telu horkú chuť, ktorá podporuje trávenie a očistu pečene.

Tip: Pite teplú vodu alebo bylinné čaje, aby sa toxické látky mohli rýchlejšie vyplaviť z tela.

Tip: Podporte detoxikáciu žalúdočného a črevného traktu pitím vhodných bylinných čajov.

Tip: Nejedzte po 18h večer a čistiace prípravky užívajte ráno nalačno a večer 2 hodiny po jedle.

Náš tip: kvatha - čaj Triphala, Kalamegha, Nagara, horúci nápoj Amalaki kurkuma alebo Amalaki mladý jačmeň, avaleha - elixír Purishaprash, Rasaprash, Raktaprash

3. Kšut – pôst

Jedným zo spôsobov celkovej detoxikácie organizmu je krátkodobý pôst (nie dlhodobé hladovanie), ktorý prečisťuje tráviaci systém, uvoľňuje dýchacie cesty, rozjasňuje myseľ a pozdvihuje duševné vedomie. Za minimálne trvanie ajurvédskeho pôstu je považovaná doba 5 dní, počas ktorej dôjde k prečisteniu prvého telesného tkaniva (plazma). Každý však musí posúdiť, či na to má vhodnú fyzickú a duševnú konštitúciu. Napríklad pre ľudí typu váta stačí 3-5 dní a v niektorých prípadoch sa pôst neodporúča vôbec. Pre ľudí typu pitta je ideálnych 5-7 a ľudia typu kapha znesú pokojne 7-10 dní.

Tip: Ak je pre vás niekoľkodňový pôst príliš náročný, účinný je tiež celodenný nedeľný pôst raz týždenne v priebehu 1-3 mesiacov, kedy najvhodnejším nápojom je len čistá voda ohriata na teplotu ľudského tela.

4. Trit - regulácia tekutín

To platí predovšetkým v prípadoch, keď má telo sklon k obezite, opuchom a zadržiavaniu vody. Pre správnu funkciu ľudského tela je úplne zásadné, aby dokázalo udržať určitú stálosť objemu vody, osmotického tlaku a rovnováhu kyslého či zásaditého prostredia v organizme. Množstvo vody u dospelých ľudí tvorí 55-60% hmotnosti tela. Ženy majú v organizme menší podiel vody ako muži, pretože majú vyšší podiel tuku v tele a práve tak to platí pre ľudí s nadváhou či obezitou. Tiež malé deti a tehotné ženy majú zvýšený podiel obsahu vody. V starobe sa potom podiel vody na hmotnosti tela znižuje a dochádza k postupnému 

5. Vjájama - fyzická aktivita, cvičenie a joga

Športové aktivity pomáhajú rozprúdiť krvný obeh, naštartovať metabolizmus a tým aj detoxikačný proces, kedy sa z tela odvádzajú odpadové látky prostredníctvom potu. Tiež naša myseľ sa zbaví prebytočných myšlienok, starostí a napätia. Udržiavať telo v kondícii je nevyhnutnou súčasťou psychického i fyzického zdravia.

Tip: Športujte a bežte sa ráno alebo večer prebehnúť.

6. Átapa - terapia teplom a žiarou slnka

Slnečný svit je liečivý, predovšetkým po dlhom období zimy s krátkou dobou denného svetla. Slnečné lúče v kontakte s ľudskou pokožkou pomáhajú tvorbe vitamínu D, ktorý je nevyhnutný pre udržanie hladiny vápnika a fosforu v krvi a tiež pre fungovanie svalov, tvorbe kostí, mozgovej činnosti a imunitného systému.

Tip: Pozerajte sa 5 minút do ranného slnka, zlepšuje to zrak.

7. Marut - osvieženie čerstvým vzduchom a dychové cvičenia

Každý dych prináša do tela životnú energiu čiže pránu. Nadychujte sa zhlboka až do stredu hrude a pomaly vydychujte. Cíťte, že vami prúdi rieka čistej energie a s výdychom odchádza všetko, čo vo svojom systéme nepotrebujete. Vedomé dýchanie je dôležitým nástrojom na upokojenie a harmonizáciu tela a mysle. Najlepšie sa precvičuje pri joge a relaxačných a meditačných technikách. S pokojnou mysľou prichádza do tela viac harmónie a spokojnosti.

Tip: Precvičujte vedomý nádych a vedomý výdych každý deň po dobu 5 min.

Pravidelná detoxikácia organizmu je jednou z hlavných ajurvédskych metód, ako si uchovať pevné zdravie a žiť plnohodnotný život. Nie nadarmo je ajurvéda „veda o živote“ a dlhovekosti, a okrem očistných terapií ponúka aj revitalizačné a omladzovacie, regeneračné a relaxačné kúry. 

Na záver už zostáva len uviesť pekný citát a pripomenúť, že starostlivosť o telo nie je samoúčelná, ale slovami príslovia „v zdravom tele zdravý duch“, ide predovšetkým o toho „ducha“.

„Potravou mojich očí je krása prírody. Potravou môjho nosa je vôňa. Potravou mojich uší je duchovné učenie. Potravou mojej mysle je jasnosť. Potravou môjho srdca je čistota. Potravou mojej duše je oslobodenie. “ - Sri Chinmoy

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj MLADÝ JAČMEŇ

Imunita & odkyslenie a detoxikácia

AMALAKI nápoj MLADÝ JAČMEŇ
6,60 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Detoxikácia črevného traktu

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Detoxikácia črevného traktu
-10% 18,90 €
pôvodná cena: 21,00 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.