Nachádzate sa tu

Ajurvédske telové oleje

Kvalitné telové oleje s obsahom ajurvédskych bylín dopĺňajú tradičnú ajurvédsku starostlivosť o dobrú psychosomatickú kondíciu organizmu. Ich pravidelné používanie významne prispieva k obnove, uchovaniu a posilneniu zdravia a životnej sily.

Ajurvédske oleje obsahujú starostlivo vybrané druhy olejov, ktoré z hľadiska ajurvédskych vlastností vyhovujú danej telesnej oblasti (pokožka, vlasy, hlava, svaly, chrbát, kĺby) či harmonizujú dóšickú rovnováhu v rámci celotelovej domácej automasáže (abhyanga) v podobe dóšických telových olejov. Oleje sú obohatené výťažkami z ajurvédskych bylín, ktorých účinky ozdravujú pokožku a telesné tkanivá a esenciálnymi olejmi, ktoré dávajú olejom príjemnú atraktívnu vôňu. Nižšie nájdete podrobný opis možností, ako každý z týchto druhov ajurvédskych telových olejov používať.

Dóšické telové oleje VATA, PITTA a KAPHA

Tieto oleje sa aplikujú v rámci pravidelnej automasáže celého tela (abhyanga) v pohodlí domova a starajú sa o rovnováhu našej individuálnej konštitúcie. 

Ešte nepoznáte svoju dóšickú konštitúciu a neviete, ktorá z dóš (vata, pitta, kapha) u vás prevláda? Vyplňte si online dóšický test!

 

Zahrievací telový olej VATA

Ajurvédsky telový olej VATA príjemne prehrieva a účinne hydratuje suchú a napätú pokožku. Na báze výživného sezamového a ľanového oleja s bohatým zložením rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je škorica, kardamóm, muškát, zázvor, ašvaganda a céder himalájsky podporuje prekrvenie pokožky a zatiaľ čo sladká vôňa pomarančovej kôry a živice kadidlovníka prináša uvoľnenie a relaxáciu pre telo i myseľ.

Pravidelná celotelová masáž (abhyanga) zahrievacím olejom Vata je tradičnou terapiou pre ľudí typu vata alebo pri zvýšenej vata dóše v pripadoch kombinovaných konštitúcií. V prípade problematických miest na pokožke použite olej Khadira. Na intenzívne prekrvenie pokožky, prehriatie telesných tkanív alebo pri stuhnutosti svalstva, chrbta, končatín a kĺbov použite olej Mahanarayan. Na vyrovnanie a stabilizáciu váta dóše je tiež potrebné svedomito aplikovať odporúčania ohľadom Ajurvedského stravovania a životného štýlu. Pre celkovú dóšickú terapiu odporúčame ajurvédsku kúru Vata dóša terapia.

 

Ochladzujúci telový olej PITTA

Ajurvédsky telový olej PITTA príjemne chladí a účinne upokojuje citlivú a začervenanú pokožku. Na báze jemného kokosového a sezamového oleja s bohatým zložením rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je vetiver, koriander, brami, neem, aloe vera a mäta, uvoľňuje napätie a stres, zatiaľ čo svieža vôňa citrónovej trávy a santalového dreva prináša upokojenie a vyrovnanosť telu i mysle.

Pravidelná celotelová masáž (abhyanga) chladivým olejom Pitta je zase tradičnou terapiou pre ľudí typu pitta alebo pre upokojenie a udržanie rovnováhy pri zvýšenom elemente ohňa v prípade kombinovaných konštitúcií. V prípade problematických miest na pokožke použite olej Khadira. Na uvoľnenie psychického napätia, rozrušenia a stresu aplikujte masáž pokožky hlavy olejom Bhringaraj. Na vyrovnanie a stabilizáciu pitta dóši je potrebné svedomito aplikovať odporúčania ohľadom Ajurvedského stravovania a životného štýlu. Pre celkovú dóšickú terapiu odporúčame ajurvédsku kúru Pitta dóša terapie.

 

Revitalizujúci telový olej KAPHA

Ajurvédsky telový olej KAPHA príjemne revitalizuje a účinne sa stará o mastnú pokožku s nadmernou tvorbou kožného mazu. Na báze čistého ricínového a sezamového oleja s bohatým zložením rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je čierne horčičné semienko, rasca, bavlnník, škorica, borievka a kardamóm, čistí a hydratuje pokožku, zatiaľ čo povzbudzujúca vôňa jazmínu a cédra himalájskeho osviežuje telo i myseľ.

Pravidelná celotelová masáž (abhyanga) revitalizačným olejom Kapha je tradičnou terapiou pre ľudí typu kapha alebo pri zvýšenej únave a slabosti či prevahe kapha dóši v prípadoch kombinovaných konštitúcií. Pri dôkladnej masáži pomáha stimulovať krvný a lymfatický obeh a prináša celkovú vitalitu a povzbudenie. V prípade problematických miest na pokožke použite olej Khadira. Na intenzívne prekrvenie pokožky, prehriatie telesných tkanív alebo pri stuhnutosti svalstva, chrbta, končatín a kĺbov použite olej Mahanarayan. Na vyrovnanie a stabilizáciu kapha dóše je potrebné svedomito aplikovať odporúčania ohľadom Ajurvedského stravovania a životného štýlu. Pre celkovú dóšickú terapiu odporúčame ajurvédsku kúru Kapha dóša terapia.

Aplikácia dóšických olejov

Najlepší čas na jej každodennú aplikáciu je ráno. Vložte fľaštičku do teplej vody, nechajte olej zahriať na príjemnú telesnú teplotu a potom ho nanášajte na pokožku. Krúživými pohybmi s citom a pozornosťou vtierajte olej do kože po celom tele. Masírujte najskôr dlane a chodidlá, potom končatiny a kĺby, ďalej brucho a hrudník a na záver ramená, šiju, tvár, hlavu a oblasť bedrovej chrbtice. Nechajte olej 15 minút pôsobiť a potom sa osprchujte teplou vodou. Teplý kúpeľ pomáha otvárať póry na povrchu kože a umožňuje, aby olej mohol preniknúť ešte hlbšie pod povrch pokožky do telesných tkanív. V prípade, že potrebujete uvoľniť napätie a stres po celom dni či uľaviť pocitu pálenia v očiach a predísť tak obtiažnemu zaspávaniu alebo nespavosti, vykonávajte masáž večer pred spaním, a to so zvýšenou starostlivosťou o chodidlá.          

Pokiaľ prechádzate náročnejším životným obdobím alebo sa u vás vyskytujú nasledujúce zdravotné indispozície, potom pravidelnú automasáž vynechajte: tráviace problémy, zápcha, prechladnutie, chrípka, zvýšená teplota, horúčka, lymfatická infekcia, extrémne zvýšená kapha dóša, obdobie menštruácie a tehotenstvo.

KHADIRA olej na problematickú pokožku

Ajurvédsky kožný olej KHADIRA účinne čistí a regeneruje problematickú pokožku. Na báze sezamového, neemového a karanja oleja s bohatým zložením rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je akácia, kurkuma, jazmín, indigovník pravý, rubia cordifolia a piepor čierny detoxikuje pokožku a obnovuje jej celkové zdravie a dobrý vzhľad.

Tradičný ajurvédsky olej Khadira, známy ako „kožné tonikum“, je určený na regeneráciu citlivej, aknóznej, podráždenej a problematickej pokožky so sklonom k ​​dermatologickým problémom. Obsahuje jedinečnú kombináciu bylín s antiseptickými a antifungálnymi účinkami. Prispieva k upokojeniu pokožky pri jej svrbení, začervenaní, popraskaní alebo poranení. Pomáha minimalizovať pigmentové škvrny, ochraňuje kožnú mikroflóru a prospieva celkovému zdraviu kožného tkaniva.

Zdravá pokožka sa vytvára na základe dobrej kvality a čistoty krvi. Poruchy kožného tkaniva bývajú spojené s prítomnosťou toxických látok v krvi a na hĺbkovú regeneráciu je vhodné užívať zároveň čistiace ajurvédske čaje (Nimba, Gauri, Haridra) a bylinné elixíry (Raktaprash, Svedaprash), ktoré slúžia ako vnútorný prostriedok starostlivosti o pleť. Odporúčame ich kombináciu spolu s olejom Khadira v rámci ajurvédskej zdravotnej kúry Detoxikácia krvi a pokožky alebo Starostlivosť o pleť.

Aplikácia kožného oleja Khadira

Vložte fľaštičku do teplej vody, nechajte olej zahriať na príjemnú telesnú teplotu a potom krúživými pohybmi jemne potierajte olejom postihnutú oblasť pokožky. Aplikujte pravidelne 2-3krát denne po dobu niekoľkých minút v rozmedzí 1-3 mesiacov. Nechajte olej minimálne 30 minút pôsobiť a potom umyte pokožku teplou vodou.

BHRINGARAJ olej na vlasy

Ajurvédsky vlasový olej BHRINGARAJ obsahuje množstvo bylín, vitamínov a minerálov, ktoré podporujú rast vlasov a ich zdravie, lesk a krásu. Na báze sezamového, kokosového, arašidového, bavlníkového a mangového oleja s bohatým zložením rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je bhringaraj, amalaki, brahmi, neem, karanja a ruža stolistá sa stará o zdravú pokožku a prirodzenú výživu a regeneráciu vlasov. Pôsobí priaznivo pri štiepení, vypadávaní a šedivení vlasov.

Tradičný ajurvédsky olej Bhringaraj, známy ako „vládca vlasov“, pôsobí ako tonikum či „rasájana“ na regeneráciu vlasov. Pravidelné olejovanie a masáž pokožky hlavy alebo „murdha taila“ zlepšuje prekrvenie vlasových korienkov, a tým posilňuje rast vlasov. Olej odporúčame užívať v rámci ajurvédskej zdravotnej kúry Starostlivosť o vlasy spolu s čajom Bhringaraj, elixírom Keshaprash a Amalaki nápojom.

Hlava je sídlom mozgu, nervového centra a zmyslových orgánov. Preto starostlivosť o pokožku hlavy prináša aj uvoľnenie psychického napätia, rozrušenia a stresu. V prípade akútnej tenzie v oblasti hlavy aplikujte niekoľko kvapiek oleja do nosných dierok. Olej v tomto prípade odporúčame užívať v rámci ajurvédskej zdravotnej kúry Stres & duševná rovnováha alebo Nervové napätie & spánok.

Aplikácia vlasového oleja Bhringaraj

Vložte fľaštičku do teplej vody, nechajte olej zahriať na príjemnú telesnú teplotu a potom ho vtierajte krúživými pohybmi prstov najskôr do pokožky hlavy v rámci jej masáže (murdha taila) a následne naneste na celú dĺžku vlasov. Masáž vykonávajte pravidelne 3-krát týždenne po dobu 5–10 minút. Olej nechajte pôsobiť ako vlasovú masku minimálne po dobu 30 min., najlepšie cez noc. Ráno vlasy umyte šampónom a opláchnite teplou vodou. Aplikujte v rozmedzí 1–3 mesiacov.

MAHANARAYAN olej na svaly a kĺby

Ajurvédsky masážny olej MAHANARAYAN uvoľňuje napätie a stuhnutosť telesných tkanív. Na báze cenných olejov z čiernych horčičných semienok, libavky, kajeputu, klinčekov, cejlonskej škorice a cédra himalájskeho spolu s účinným zložením viac ako troch desiatok rastlinných výťažkov a esenciálnych olejov z ajurvédskych bylín, ako je gokšura, ašvaganda, zázvor, piepor čierny, koptská rasca či mäta, prináša úľavu, regeneráciu a osvieženie celému telu.

Tradičný ajurvédsky olej Mahanarayan, známy ako olej „večného života“, je vhodný na masáž celého tela. Podporuje intenzívne prekrvenie pokožky a prehriatie telesných tkanív. Znižuje pocit únavy a napätia natiahnutého svalstva, chrbta, končatín a kĺbov. Je výborným spoločníkom pre jogu a fitness, vytrvalostný beh, posilňovanie, pri športovej výkonnosti, fyzickej námahe alebo rekonvalescencii. Odporúčame olej užívať spolu s ajurvédskou zdravotnou kúrou Šport & fitness, Kĺbová pohyblivosť, Uvoľnenie chrbta a chrbtice alebo Únava & nedostatok energie.

Aplikácia masážneho oleja Mahanarayan

Vložte fľaštičku do teplej vody, nechajte olej zahriať na príjemnú telesnú teplotu a potom krúživými pohybmi vmasírujte olej jemne, ale dôkladne do tkaniva postihnutej oblasti. Aplikujte minimálne 3krát týždenne po dobu 5–10 minút v rozmedzí 3–6 mesiacov. Mahanarayan olej je tiež vhodný na masáž celého tela na jeho uvoľnenie a celkovú regeneráciu v rámci Abhyanga procedúry. Nepoužívajte na tvár ako pleťový olej! Po masáži nechajte olej 15 minút vstrebať a potom sa osprchujte teplou vodou.

TIP pre vytrvalostných bežcov: natrite si olejom Mahanarayan stehná, kolená, lýtka a celé chodidlá vrátane päty, miest medzi prstami a všade tam, kde môže dochádzať k zapareninám, otlakom alebo pľuzgierom počas dlhšieho behu ako je maratón alebo pri intenzívnom tréningu kratších tratí. Olej sa vďaka svojmu účinnému zloženiu z mnohých ajurvédskych bylín veľmi dobre vstrebe a uchová pokožku pri behu vláčnu a správne premazanú, aby bola odolná proti odieraniu v dôsledku trenia a zvýšenej záťaže. Zároveň ju tiež ošetruje a regenereruje na rozdiel od vazelíny, ktorá vytvára iba mastný film. Po športovom výkone namasírujte olejom opäť celé telo, predovšetkým bedrové svalstvo, stehná, kolená, lýtka a chodidlá.

 

 

Súvisiace produkty

VATA telový OLEJ

Uvoľnenie & relaxácia

7,30 €

PITTA telový OLEJ

Upokojenie & vyrovnanosť

7,30 €

KAPHA telový OLEJ

Povzbudenie & vitalita

7,30 €

KHADIRA kožný OLEJ

Zdravá & hladká pokožka

7,80 €

BHRINGARAJ vlasový OLEJ

Krásne & zdravé vlasy

7,80 €

MAHANARAYAN masážny OLEJ

Fitness & regenerácia

7,80 €

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.