Nachádzate sa tu

Amalaki - nebeské ovocie Indie

AMALAKI je plod rastliny s latinským názvom phyllantus emblica, alebo tiež emblica officinalis.

Embilika lekárska patrí do čeľade Euphorbiaceae a dorastá do veľkosti stredne veľkého stromu, ktorý rastie v rovinatých a podhorských oblastiach na celom indickom subkontinente v nadmorských výškach od 200 m do 2000 m. V Indii je Amalaki považované za posvätný strom pre svoje veľmi výživné tzv. " nebeské ovocie ", ktoré je bohatým prírodným zdrojom vitamínu C s vysokým obsahom antioxodačních látok. Plod Amalaki je v ajurvédskej medicíne odporúčaný k výžive telesných tkanív a celkovej regenerácii organizmu.

Známe účinky amalaki

Dominantnou aktívnou zložkou Amalaki je skupina tanínov odvodená od gallových a ellagových kyselín. Početné vedecké výskumy dokázali, že za zdravotnými účinkami plodu Amalaki stoji predovšetkým prítomnosť veľkého množstva tanínov, ktoré majú veľmi prospešné zdravotné účinky na dýchacie cesty a črevnú činnosť. Pri rozboroch sa ukázalo, že polyfenoly výrazne prispievajú k znižovaniu hladiny lipidov a cukru v krvi, posilňujú krvný obeh, blokujú účinky karcinogénov a celkovo pôsobia veľmi priaznivo na regeneráciu bunkových tkanív. To, čo sa predtým považovalo za prevládajúce pôsobenie zložky vitamínu C, je v skutočnosti spôsobené účinkami tanínu, ktorý sa chová ako vitamín. Amalaki sa preto úspešne využíva pri onkologickej terapii a tiež k ochrane kardiovaskulárneho systému pri zvýšenej hladine cholesterolu a následnému poškodeniu ciev. Tanínové zlúčeniny nachádzajúce sa v plode Amalaki boli testované na tri dôležité enzýmy likvidujúce voľné radikály. Početné výskumy potvrdili, že plod Amalaki posilňuje ochranné mechanizmy proti poškodeniu voľnými radikálmi vyvolané stresom.

Staré indické spisy zmieňujú nasledujúce široké spektrum zdravotných účinkov: pomáha pri kašli a nachladnutí, priaznivo pôsobí na dobré trávenie, uľavuje pri žalúdočných a črevných ťažkostiach, pomáha pri chronickej gastritíde a zápale hrubého čreva, znižuje telesnú teplotu a uľavuje od smädu, podporuje srdcovú a mozgovú činnosť, prispieva k celkovému zdraviu kardiovaskulárneho systému, spomaľuje proces starnutia vďaka vysokému množstvo antioxidantov, zvyšuje počet červených krviniek, pôsobí ako vynikajúce tonikum pre zdravú funkciu krvi, kostí, pečene, žlčníka, sleziny a srdca. Pomáha vylúčiť z tela toxíny, zlepšuje zrakové funkcie a priaznivo pôsobí na rast vlasov.

Podľa starých legiend sa tiež rozpráva, že v dávnych dobách mudrc Chyawan obnovil svoje slabé zdravie konzumáciou tohto ovocia spolu s ďalšími bylinami a dožil sa tak veľmi vysokého veku. Tomuto omladzujúcemu bylinnému prípravku sa odvtedy hovorí Chyawanprash a je známy tiež ako "ajurvédsky elixír mladosti".

Amalaki je výnimočné aj tým, že obsahuje päť zo šiestich známych chutí. Je kyslé, trpké, sladké, horké a ostré. Táto kombinácia chutí dáva Amalaki schopnosť veľmi dobre vyrovnávať tri energetické princípy váta, pitta a kapha. Navyše spolu s ďalšími plodmi Bibhitaki a Haritaki tvorí známu ajurvédsku kombináciu Triphala, ktorá podporuje zdravie, duševnú i fyzickú odolnosť organizmu, imunitný systém a výborne slúži k detoxikácii črevného traktu.

Existuje mnoho dôvodov, prečo Amalaki skúsiť - či už z dôvodu prevencie a posilnenia imunity či podpory pri boji s určitým zdravotným problémom. Pre svoje široko spektrálne účinky, môže byť Amalaki výbornou pomocou pri budovaní pevného a silného zdravia. Amalaki Natural (100g) ponúkame sušené na slnku a nesírené vhodné k priamej konzumácii. Vyskúšať môžete aj Amalaki v čerstvo namletom zázvore, škorici, kardamóme alebo osviežujúcej citrónovej tráve. Na prípravu zdravého nápoja potom skúste jemne namletý prášok Amalaki buď samostatne alebo v kombinácii s ďalšími superpotravinami. Viac o možnostiach užívania amalaki sa dozviete v našom ďalšom článku Amalaki - sprievodca užívaním.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj NATURAL

Imunita & žalúdok a trávenie

AMALAKI nápoj NATURAL
6,60 €
-+

AMALAKI plod natural

Imunita & žalúdok

AMALAKI plod natural
3,50 €
-+

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.