Nachádzate sa tu

Charakteristika dóš - KAPHA

Kapha je princípom vody a zeme. Prejavuje sa ako hmotný a stavebný prvok fyzického tela. Je podstatou rastu a rozvoja bunkových štruktúr a telesnej stavby. Funkcia tejto dóše je spätá s imunitným systémom a celkovou odolnosťou organizmu. Predstavuje telesnú štruktúru v podobe kostí, kĺbov, svalov a telesných tekutín. Voda je základným životným princípom, ktorý utvára ľudské telo takmer zo sedemdesiatich percent.

Hlavnými oblasťami tejto dóše v ľudskom tele sú: hruď, pľúca, žalúdok, pankreas, lymfatické uzliny, kĺby, plazma, tukové tkanivo, biela hmota mozgová, ústa, hrdlo, nosné a čelné dutiny spolu s čuchovým a chuťovým zmyslom. Princíp kapha je v pozadí regenerácie buniek a tkanív, procese hojenia rán, tvorby kĺbového maziva a dobrej fyzickej kondície. Narušenie tejto dóše prináša pocit pohodlnosti, lenivosti, ľahostajnosti, pasivity, ľahostajnosti, lipnutí a depresie.

Psychosomatická charakteristika typu Kapha

Ľudia s prevahou princípu kapha sú spravidla silnej postavy s rozvinutou telesnou stavbou a rozložitou hruďou alebo prsným svalstvom. Ľahko priberajú na váhe. Nemajú radi vlhké a daždivé počasie. Mávajú hladkú a silnú pokožku, mastné a husté vlasy a nadmerne sa potia. Vyznačujú sa veľkými a jasnými očami. Sú to priateľské a srdečné typy s miernou a pokojnou povahou. Majú dobrú pamäť a sklon k neústupnosti a tvrdohlavému rokovaniu. Sú spoľahliví, trpezliví, vytrvalí a tolerantní. Neradi menia svoje zvyklosti a prijímajú nové podnety. S obľubou zotrvávajú na rovnakom mieste a majú radi svoju istotu. Dávajú prednosť usadlému spôsobu života. Milujú jedlo, posedenie a ničnerobenie. Sú rozvážnejší a pomalší vo svojich činnostiach. Majú sklon k pasivite a nedostatku motivácie. K zmene svojich zavedených zvykov potrebujú veľmi silný a opakovaný impulz či priamu konfrontáciu. Majú dobrý zmysel pre spoluprácu a radi pracujú v skupine. Všeobecne sa tešia dobrému a pevnému zdraviu. Majú sklony k psychickej skleslosti a depresii. Sú náchylní k ospalosti, lenivosti a nečinnosti. Typickým prejavom je nachladenie, kašeľ a nádcha, ochorenia pľúc, priedušiek a nosných dutín, nevoľnosť, cukrovka, vysoký cholesterol a obezita.

Typologické prejavy

Ľudia typu kapha sú väčšinou svedomití a nenároční ľudia, ktorí majú radi svoj kľud. Pracujú zvyčajne na úradoch a v inštitúciách. Bývajú to bankári, obchodníci s nehnuteľnosťami, úradníci, kuchári či sociálni pracovníci. Sú to dobrí a spoľahliví zamestnanci so zmyslom pre tímovú spoluprácu. Vytvárajú stabilitu a pevné zázemie v ktoromkoľvek pracovnom prostredí. Majú sklony byť pasívnej a bez výraznej iniciatíve. Podľa ajurvédy je to najspokojnejší a najmenej konfliktný typ. S takými ľuďmi je najlepšie konať ako s dieťaťom.

Obnovenie rovnováhy

Kapha typ by sa mal vyhýbať ťažkým, olejnatým, duseným a tučným jedlám. Mal by uprednostniť konzumáciu korenenej, horkej a trpkej stravy a obmedziť nadbytočný spánok, prejedanie a konzumáciu mliečnych výrobkov. Vhodným športom je vytrvalostný beh, veslovanie, posilňovanie a vzpieranie. Obnoveniu rovnováhy napomáha: ľahká, korenená a teplá strava, pravidelný pohyb a fyzické cvičenia, častá zmena a rôznorodosť denných aktivít.

Vhodná strava pre konštitúciu typu Kapha

Najvhodnejšou chuťou pre ľudí typu kapha je pálivá, horká a trpká. Neodporúčajú sa obzvlášť sladké, ale aj slané a kyslé chute. Tieto typy ľudí sú väčšinou veľkými jedákmi a ľahko priberajú na váhe. Preto potrebujú vedome znižovať chuť do jedla spolu s pestovaním fyzickej aktivity. Nemali by jesť po západe slnka a nechodiť po jedle spať. Väčšina obilnín je ťažká a zemitá, preto nie je príliš ideálnou stravou okrem: jačmeňa, pohánky, kukurici, kuskusu alebo polenty. Väčšina zeleniny je vyhovujúca: brokolica, karfiol, kapusta, mrkva, hrášok, kukurica, špargľa, šalát, zelené struky, zemiaky, špenát, paprika. Ovocie obsahuje veľa tekutín, preto je vhodné sezónne v menšom množstve: jablko, marhuľa, čerešne, lesné plody, broskyňa, hruška, hrozienka a sušené ovocie. Strukoviny sú veľmi dobré, pretože majú tendenciu vysušovať organizmus: tofu, fazuľa, hrach, šošovica. Znížená konzumácia mliečnych výrobkov všetkého druhu a obzvlášť kravského mlieka je veľmi prospešná. Príležitostne možno použiť iba sójové či kozie mlieko. Vhodným doplnkom môžu byť slnečnicové a tekvicové semienka. Jediným odporúčaným sladidlom je med. Oleje všetkého druhu sú ťažké a zvyšujú v tele tuky. V malom množstve je možné používať len mandľový alebo slnečnicový olej. Ostré a pálivé korenia napomáhajú urýchliť metabolizmus: čierne korenie, cesnak, chren, horčica, škorica, pálivá paprika, zázvor, kurkuma, klinček, kardamóm, koriander, mäta, bazalka a rasca. Z nápojov je najlepšia čistá voda, bylinné čaje, čierny čaj a príležitostne káva.

Súvisiace produkty

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Nadváha & chudnutie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Nadváha & chudnutie
-10% 17,80 €
pôvodná cena: 19,80 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.