Nachádzate sa tu

Charakteristika dóš - PITTA

Pitta je princípom ohňa a vody. Je zodpovedná za proces trávenia a metabolizmus. Základnou funkciou tejto dóše je biochemická premena potravy a jej energetické využitie na fyzickej úrovni spolu so spracovaním myšlienok a vnemov na úrovni mentálneho a zmyslového vnímania. Reguluje telesnú teplotu a sfarbenie pokožky.

Hlavnými oblasťami tejto dóše v ľudskom tele sú: tenké črevo, žalúdok, pečeň, žlčník, slezina, srdce, krv, pokožka, šedá kôra mozgová, oči a zrakový zmysel. Pitta dóša má na starosti proces premýšľania a rozlišovania, mentálny úsudok a myšlienkovú analýzu. Je spojená so silou vôle a vyhodnocovaním informácií získaných prostredníctvom piatich zmyslových orgánov. Narušený princíp pitta prináša pocit nadradenosti, pýchy a egocentrizmu so sklonom k manipulatívnemu jednaniu, nepriateľstvu, žiarlivosti, kritizovaniu a posudzovaniu. Prejavuje sa ako netrpezlivosť, podráždenosť a hnev.

Psychosomatická charakteristika typu Pitta

Ľudia s prevahou princípu pitta sú spravidla stredne vysokej dobre rozvinutej atletickej postavy. Nemajú v obľube horúce leto a ostré slnko. Ľahko a rýchlo sa potia. Majú teplú, rumennú až pehavú pokožku s častým výskytom akné a pevné vlasy s tendenciou k predčasnému šediveniu. Sú veľmi inteligentní, racionálni, pragmatickí a súťaživí. Vyskytuje sa u nich často slabozrakosť. Majú jasnú myseľ, bystrý úsudok, prenikavé myslenie a pevnú vôľu. Sú dobrými rečníkmi a organizátormi so zmyslom pre zodpovednosť. Radi diskutujú a priťahujú pozornosť. Sú to vodcovské typy s výraznou osobnosťou preferujúci silnú autoritu. Majú tendenciu vidieť chyby a obviňovať ostatných. Pod tlakom stresu bývajú prchkí, podráždení a netrpezliví. Dokážu sa ľahko rozčúliť a byť nepríjemnými kritikmi. Majú bojovnú prirodzenosť, a preto často vstupujú do konfrontácií. Sú ľahkou obeťou agresivity a hnevu. Častým prejavom je zvýšená telesná teplota, pálenie záhy, prekyslenie žalúdka, žalúdočné vredy a vysoký krvný tlak. Typické sú najrôznejšie zápaly a infekcie, ochorenie pečene a žlčníka, kožné problémy v podobe akné, vyrážok a ekzémov či bolesti očí alebo zápal očných spojiviek.

Typologické prejavy

Ľudia typu pitta sú obyčajne vedci, bádatelia, profesori, analytici, vynálezcovia, právnici, politici alebo vojaci. Ich útočiskom bývajú často laboratória a vedecké ústavy. Sú dobrými vodcami a obhajcami svojich názorov. Majú odvážneho a pionierskeho ducha, dobrú koncentráciu a prirodzenú schopnosť preniknúť hlboko do samotnej podstaty problému či danej témy. Bývajú to spravidla vzdelanci a intelektuáli disponujúci jasnou mysľou a prirodzenou inteligenciou. Sú často nadaní istým vnútorným vhľadom, a preto dokážu byť dobrými psychológmi. S takými ľuďmi je potrebné konať s taktom a diplomaciou. Neprijímajú inštrukcie a rady. Musia prijať veci na základe vlastného uvedomenia.

Obnovenie rovnováhy

Pitta typ by mal používať oleje a krémy na ochranu pokožky, vyhýbať sa ostrému slnku a vysokým teplotám a obmedziť prílišné pracovné nasadenie alebo štúdium do neskorých nočných či ranných hodín. Odporúča sa znížiť konzumáciu olejnatých, ťažkých, slaných a korenených jedál, neprejedať sa a jesť menšie porcie viackrát denne. Vhodným športom je beh, plávanie, lyžovanie, horolezectvo, turistika a súťaživé športy. Obnoveniu rovnováhy napomáha: dostatok spánku a relaxácie, pravidelné striedanie aktivity a odpočinku, chladnejšia strava i nápoje a dostatočný prísun tekutín.

Vhodná strava pre konštitúciu typu Pitta

Najvhodnejšia chuť pre ľudí typu pitta je sladká, horká a trpká. Neodporúčajú sa kyslé, slané a štipľavé chute. Zdravotne najvhodnejšia strava pre ľudí typu pitta by mala byť chuťovo umiernená a nevýrazná. Opak je však v praxi pravdou. Ľudia s prevahou elementu ohňa sa radi vyžívajú v pálivých, korenených, slaných a výrazných chutiach. Tento typ si vždy rád prisoľuje všetky jedlá, aj keď sú dostatočne slané. Obilniny sú optimálnou stravou: pšenica, jačmeň, ryža, ovos. Tepelne upravená zelenina dobre vyhovuje a môže byť aj v surovom stave: karfiol, brokolica, kapusta, uhorka, šalát, hrášok, tekvica, zemiaky, kukurica, paprika, špargľa, artičoky. Ovocie má upokojujúci a harmonizujúci charakter a má prirodzene chladivý účinok na zvýšený element ohňa: jablko, hruška, hrozno, pomaranč, grapefruit, slivky, ananás, melón, mango, figy, ďatle. Väčšina strukovín je vhodná: fazuľa, mungo, tofu, sója, hrach, cícer. Z mliečnych výrobkov je najvhodnejšie mlieko pre svoju chladivú energiu, potom smotana, tvaroh a syr. Vhodným doplnkom môže byť kokosový, mandľový alebo slnečnicový olej. Je dobré sladiť trstinovým cukrom, javorovým sirupom alebo medom. Ostré korenia sú najmenej vhodné, a preto je dobré používať len niekoľko vybraných: koriander, fenikel, kardamóm, kurkuma, mäta, citrónová tráva, rasca atď. Soľ podporuje agresivitu v mysli a spôsobuje predčasné starnutie. Ľudia typu pitta potrebujú veľa tekutín. Mali by sa však vyhýbať káve a iným škodlivým stimulantom. Z nápojov je najlepšia čistá voda, minerálka, mlieko, bylinné čaje alebo ovocné šťavy.

Súvisiace produkty

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

Stres & duševná rovnováha

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Stres & duševná rovnováha
-10% 22,50 €
pôvodná cena: 25,00 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.