Nachádzate sa tu

Čo je ajurvéda

Ajurvéda, v doslovnom preklade "náuka o živote," predstavuje najstarší celistvý lekársky systém o zásadách zdravého spôsobu života. Vznik tohto učenia spadá do starodávneho obdobia indických posvätných písiem (véd), ktoré vznikli ako výsledok vnútorného poznania osvietených mudrcov (ríšiov). Prvý najstarší dochovaný spis o ajurvédskom lekárstve, Charaka Samhita, pochádza z 1. stor. n. l. Druhý odborný spis, Sushruta Samhita, sa objavuje o storočie neskôr a pojednáva o ajurvédskej chirurgii. Tretie najvýznamnejšie ajurvédske dielo, Ashtanga Hridaya, vzniká okolo 7. stor. n. l. a predstavuje prehľadnú kompiláciu dvoch predchádzajúcich spisov. V období medzi 5. stor. pred n. l. a 5. stor. nášho letopočtu sa princípy ajurvédského lekárstva rozšírili do všetkých kútov vtedy známeho sveta (Číny, Tibetu, Perzii, Arábii, Egypta, Grécka a Ríma), kde sa zmiešali s miestnymi tradíciami a kultúrnymi zvykmi. Na tomto univerzálnom základe potom postupne vznikali najrôznejšie školy a systémy prírodného lekárstva. Ajurvéda je preto označovaná za "matku všetkých liečebných systémov".

Ajurvédske lekárstvo

Ajurvéda predstavuje celostnú a jednoduchú formu liečebného prístupu s cieľom lepšie porozumieť sebe samým. Snaží sa preniknúť k jadru problému a odhaliť skutočnú príčinu či samotný zárodok ochorenia, či už je jeho pôvod v nesprávnej výžive, životných návykoch, dedičnom zaťažení, negatívnom myslení alebo emocionálnej či energetickej nerovnováhe. Ponúka nám tak pohľad do širších väzieb a súvislostí, ktoré utvárajú a ovplyvňujú náš psychický a fyzický stav. Ajurvédská prax apeluje predovšetkým na vedomú prevenciu a zdravý životný štýl, pretože choroby je vždy ľahšie liečiť v ich počiatkoch než v pokročilých štádiách, kedy už vo väčšine prípadov dochádza k poškodeniu telesných tkanív. Pôvod väčšiny chorôb je zo sedemdesiatich percent skrytý v nesprávnej životospráve. Preto úspech ajurvédskej terapii závisí najmä na konzumáciu správnej stravy a tiež na našej ochote zmeniť v každodennom živote niektoré doterajšie návyky a stereotypy, ktoré mnohokrát stoja pri koreni našich zdravotných ťažkostí. Správny postoj, pevná vôľa a odhodlanie vyriešiť svoj zdravotný problém sú vždy začiatkom úspechu.

Ajurvédsky prístup

Ajurvéda považuje človeka za neoddeliteľný a vzájomne prepojený komplex tela, vitálnej energie, mysle a duše. Nezameriava sa len na symptomatické prejavy chorôb, ale predovšetkým na ich príčiny, ktoré každej chorobe predchádzajú. Symptóm je chápaný len ako upozornenie či varovanie, že v organizme nie je niečo v poriadku a je nutná náprava na hlbšej úrovni. Ajurvéda sa tak v súlade s princípmi zdravého životného štýlu snaží obnoviť v ľudskom tele prirodzený stav harmónie, ktorý sa prejavuje ako duševné a telesné zdravie. Zmenou každodenných stereotypov, správnou stravou a pravidelným užívaním bylín je možné úspešne odstrániť najrôznejšie zdravotné ťažkosti a dlhotrvajúce ochorenia, ako sú napríklad: kožné choroby, choroby dýchacieho ústrojenstva, poruchy zažívania, migrény, obezita, ťažkosti spojené s krvným obehom, gynekologické problémy, choroby chrbtice, kĺbov a svalov, nespavosť, únava a stres.

Súvisiace produkty

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Tridóša & elixír harmónie

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Tridóša & elixír harmónie
-10% 24,85 €
pôvodná cena: 27,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.