Nachádzate sa tu

Duchovná sila indického lotosu

Lotosový kvet má v rade náboženstiev a kultúr silný duchovný význam. Vďaka svojej farbe, vôni a tvaru kvetu sa stal symbolom čistoty, znovuzrodenia, večnosti a duchovnosti.

Lotos indický, lat. nelumbo nucifera, inými názvami napr. Padma či Kamala, je trváca vodná rastlina. Rastie v plytkých, stojatých a čistých vodách predovšetkým v oblastiach od juhozápadnej Ázie po Filipíny a Austráliu. V Indii rastie veľmi hojne v povodí posvätnej rieky Gangy.

Lotos ako duchovný symbol

Lotosový kvet má v rade náboženstiev a kultúr silný duchovný význam. Vďaka svojej farbe, vôni a tvaru kvetu sa stal symbolom čistoty, znovuzrodenia, večnosti a duchovnosti. Významnú úlohu hrá v egyptskej mytológii, hinduizme a budhizme, kde sa ako symbol čistoty a plodnosti stal národnou rastlinou Indov a starých Egypťanov. Indický lotos symbolizuje cestu duchovného rozvoja, kedy svoj rast začína v bahnitej pôde, prerastá vodou na hladinu a tam plne rozkvitá vo svetle slnečných lúčov.

Zdravotné účinky lotosu indického

Lotos je tiež veľmi obľúbenou ajurvédskou bylinou s mnohými zdravotnými účinkami, ktoré sa skrývajú v jeho kvete, semenách a podzemku. Sú tu obsiahnuté látky ako je napr. asparagín, nelumbin, škrob a vitamín C. Nelumbin podporuje pohyb telesných tekutín a hlienov. Asparagín pomáha vylučovať prebytky tekutín z pľúc a dýchacích ciest a vitamín C zasa významne podporuje imunitný systém.

Použitie lotosu v ajurvéde

V ajurvéde sa lotos používa predovšetkým na upokojenie mysle, posilnenie koncentrácie, tíšenie nepokojných myšlienok a povzbudenie srdcovej činnosti. Pomáha znižovať úzkosť a nervové napätie, pomáha odstraňovať zadrhávanie v reči a čistí krv. Používa sa tiež pri hnačke, horúčkach, ochorení pečene, neuropatii, cukrovke a poruchách močových ciest. Na psychickej úrovni prináša duchovnú otvorenosť a povznesenie.

V ľudovom liečiteľstve sa táto rastlina používa aj na odstraňovanie metabolitov toxických pre mozog a k zvýšeniu vitality, pri liečbe dýchacích ciest, obličkových problémoch a únave. Lotosové listy a kvety sa používajú aj počas ozdravného ajurvédskeho potiaceho procesu svedana, kedy sa nimi zakrývajú oči a srdce kvôli vyrovnávaniu  pôsobenia zvýšenej pitty.

Z ajurvédskeho hľadiska konceptu vnímania základných chutí obsahuje lotos 3 zo 6, a to trpkú, sladkú a horkú. Vďaka tomu má táto rastlina ochladzujúci potenciál. Vyrovnáva tak kapha dóšu (živel vody) a pitta dóšu (živel ohňa). Vďaka trpkej a horkej chuti skôr zvyšuje vata dóšu (živel vzduchu).

Ajurvédske prípravky s lotosom indickým

Nelumbo nucifera je dôležitou a častou súčasťou našich ajurvédskych bylinných zmesí zameraných na jednotlivé zdravotné ťažkosti. V koncentrovanejšej podobe však odporúčame horúci nápoj Amalaki & indický lotos na zvýšenie imunity a podporu duševnej pohody a vyrovnanosti.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj LOTOS

Imunita & duševná pohoda a vyrovnanosť

AMALAKI nápoj LOTOS
6,60 €
-+

RELAXAČNÝ KĽUD

Podporuje uvoľnenie a relaxáciu

RELAXAČNÝ KĽUD
5,20 €
-+

ELIXÍR HARMÓNIE

Harmonizuje telesné a duševné funkcie

ELIXÍR HARMÓNIE
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.