Nachádzate sa tu

Guduchi - „nektár nesmrteľnosti"

Guduchi, ajurvédska bylina, latinsky známa ako tinospora cordifolia, v slovenčine ako tinospóra srdcolistá.  Rastie v tropických oblastiach Indie, Nepálu, Mjanmarska, Barmy a Srí Lanky. Z pohľadu ajurvédy je táto bylina považovaná za jednu z troch najposvätnejších rastlín ukrývajúca v sebe takzvaný „amrit" alebo „nektár nesmrteľnosti".

Posvätný pôvod guduchi

Posvätný pôvod guduchi je opísaný v indickom epose Ramayana. Ráma sa modlil, aby jeho armáda opíc bola opäť vzkriesená po vojne s ničivým démonom Ravanom. Jeho modlitba bola vypočutá a boh Indra  pokvapkal nebeským nektárom mŕtve telá, ktoré opäť ožili. Z nektárových kvapiek, ktoré dopadli priamo na zem vyklíčili aj semená stromu Guduchi.

Tinospora cordifolia je v skutočnosti ker alebo skôr divoko rastúci popínavý koreň prepletajúci sa vo vetvách stromov. Má schopnosť žiť bez priamej výživy prijímanej z pôdy, a preto sa považuje za sattvickú rastlinu, ktorá je schopná prijímať veľké množstvo pránickej energie.

Výskum účinkov guduchi dnes i podľa tradície

V dnešnej dobe sa teší veľkému záujmu a prebiehajú rozsiahle vedecké výskumy, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na jej antibakteriálne, adaptogénne - antistresové, antioxidačné, protirakovinové a protizápalové účinky, ktoré preukázateľne všetky štúdie potvrdzujú. Mnohé výskumy tiež zhodne preukázali výsledky výrazného zníženia glukózy v krvi pri liečbe diabetu mellitus.

Guduchi má už aj podľa tradičných znalostí veľmi široké spektrum účinkov. Dodáva energiu a vitalitu, posilňuje imunitný systém organizmu, užíva sa pri infekčných ochoreniach a epidémiách, odbúrava toxíny, regeneruje funkciu pečene, aplikuje sa pri žltačke, črevných poruchách, nevoľnosti, vracaní, hnačke a úplavici. Ďalej znižuje prekyslenie žalúdka a napravuje chuť do jedla, pomáha pri liečbe kožných ochorení, odstraňuje kyselinu močovú, ozdravuje kĺbový aparát a uľavuje od reumatizmu, aplikuje sa pri diabetickej diéte a regeneruje organizmus v priebehu onkologickej chemoterapie.

Z pohľadu ajurvédského konceptu šiestich chutí, obsahuje guduchi celkom tri chute zo šiestich. Jedná sa o chuť horkú, pálivú a zvieravú, a preto sa často používa na odstránenie nahromadenej pitta dóše. Napriek tomu však v súčte všetkých jeho vlastností má guduchi schopnosť harmonizovať všetky tri dóše (vata, pitta a kapha) a vyživovať všetkých sedem tkanív (dhatus), čo z neho robí veľmi silné prírodné revitalizačné čiže rasajánové (omladzujúce) tonikum.

V rámci našej čajovej výroby spracovávame guduchi starostlivým ručným čistením a následným miešaním s ďalšími bylinami, ktoré synergicky dopĺňajú jeho medicinálny potenciál. Ponúkame ako himalájsky ajurvédsky čaj Guduchi.

Súvisiace produkty

GUDUCHI

Zažívanie & chuť k jedlu

GUDUCHI
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.