Nachádzate sa tu

Jesenný jedálniček z hľadiska troch dóš

Z hľadiska ajurvédy je jesenné obdobie v znamení vata dóše, teda elementu vzduchu a éteru. Po horúcom lete vyznačujúcom sa prevahou pitty (oheň a voda), prichádza obdobie, ktoré v nás podporuje všetko, čo je chladné, ľahké, suché a pohyblivé.

Aby sme tieto tendencie vyvážili, je vhodné jesť teplú, výživnejšiu, mastnejšiu stravu bohatú na bielkoviny a tuky, používať stimulujúce korenie a dopriať si sladkú, kyslú a slanú chuť. Vhodné sú aj mliečne výrobky (ideálne v bio kvalite) a väčšina orechov a semien. Vyvarujte sa konzumácii surovej zeleniny, studených a mrazených jedál a horkej, pálivej a trpkej chuti. Neodporúčajú sa ľahké a chladivé typy zelenín ako je brokolica, kapusta, karfiol, zemiaky, výhonky, listové šaláty a sušené ovocie. Z ovocí sú vhodné varené jablká, slivky, banány, hrozno, ďatle, figy. Zo zeleniny mrkva, repa, cibuľa, tekvica, sladké zemiaky (batáty). Z olejov je vhodný olivový, mandľový, sezamový a ghee (topené maslo). Z korenín uprednostňujte kardamóm, škoricu, horčicové semienko, bazalku, čierne korenie, zázvor, kurkumu a muškátový oriešok.

Pre podporu imunity a dostatok energie ajurvéda odporúča užívať Chyawanprash, tradičný bylinný elixír a ajurvédsku bylinu Ashwagandhu, ktorá podporí nervový systém, upokojí myseľ a zlepší spánok.

Zároveň sa každý človek rodí s jedinečnou kombináciou týchto troch základných dóš (vata, pitta a kapha) a preto každému robí dobre niečo iné. Aby ste zistili, ktorá dóša prevláda u vás, môžete si urobiť orientačný dóšický test a nasledovať detailnejšie odporúčania podľa výsledného individuálneho dóšického pomeru:

  • Ak máte prevahu VATA dóše, potom je na jeseň obzvlášť potreba suchý a chladný princíp vaty vyrovnávať. Udržujte preto svoje telo v teple, dostatočne ho premazávajte, jedzte olejnatú stravu a používajte zahrievacie korenia ako je kardamóm, škorica, zázvor, klinček, korenie a ďalšie. Prospievať vám tiež budú zrelé banány, pomaranče, grapefruit, slivky, mrkva, tekvica, špargľa, hnedá ryža, quinoa, fazuľové struky, orechové maslá, mandle, kešu, vlašské orechy, sezamové a slnečnicové semienka, a uzemňujúce mliečne potraviny ako maslo, syr , jogurt, smotana, tvaroh a ghee.
  • Ak ste prevažne PITTA typ, potom pre vás bude chladnejšie počasie na jeseň úľavou a príležitosťou zmierniť element ohňa vo svojom organizme. Tomu napomáhajú napr. hrušky a jablká, avokádo, kokos, ďatle, figy, uhorky, cukety, mungo, tofu, mäkké syry, mlieko alebo jogurt. Z korenín potom fenikel, rasca, koriander, kurkuma alebo napríklad kardamóm.
  • Pri prevahe KAPHA dóše, ktorá je predovšetkým zemitá a vlhká, budete môcť využiť suchého, ľahkého a pohyblivého aspektu jesene na vyrovnanie kaphy. Je teda dobré byť opatrný pri konzumácii tučnejšej, zemitejšej stravy, ktorá sa odporúča v prípade vata či pitta typov, pretože má na kaphu nežiaduci uzemňujúci účinok. Vhodné potraviny sú marhule, broskyne, špargľa, červená repa, varená mrkva, strukoviny, basmati ryža, kukurica, zelené struky, slnečnicové a tekvicové semienka. Dovoliť si môžete tiež stále trochu surovej zeleniny a doprajte si dostatok stimulujúceho korenie, ktoré môže byť aj štipľavé. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Súvisiace produkty

CHYAWANPRASH

Zdravie & imunita

CHYAWANPRASH
8,50 €
-+

Posilnenie imunity

Domáca ošetrovateľská starostlivosť

Posilnenie imunity
-10% 24,85 €
pôvodná cena: 27,60 €
-+

ASHWAGANDHA

Spánok & regenerácia

ASHWAGANDHA
5,20 €
-+

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA

Imunita & regenerácia a vitalita

AMALAKI nápoj ASHWAGANDHA
6,60 €
-+

VATA

Relaxácia & duševná pohoda

VATA
5,20 €
-+

PITTA

Upokojenie & vyrovnanosť

PITTA
5,20 €
-+

KAPHA

Povzbudenie & vitalita

KAPHA
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.