Nachádzate sa tu

Kašmírska Kahwa, lahodný čaj z Orientu

Kahwa je nápoj, ktorý vás jediným dúškom dokáže preniesť do Kašmíru, starovekého údolia, ktoré bolo centrom obchodu s korením. Šálka obľúbenej kašmírskej Kahwy dokáže povzbudiť ako žiadna iná a jej vôňa evokuje rozkvitnuté záhrady a jazerá cisárskych palácov vystavané v dávnych časoch pod Himalájami.

Orient v šálke - čo obsahuje kašmírsky čaj?

Kašmírska Kahwa sa pripravuje zo zelených čajových lístkov, ktoré pochádzajú zo susedného regiónu Kangra známeho tým, že v minulosti sa odtiaľ vyvážal zelený čaj nielen do Kašmíru, ale aj do celej Strednej Ázie. Lístky zeleného čaju sa varia so šafranom, škoricou, kardamómom, klinčekmi a kašmírskymi ružami. Obvykle sa podáva s cukrom a zdobí nadrvenými praženými mandľami. Známa je predovšetkým klasická Kahwa, ale existuje aj variant Peshawari Kahwa, ktorá sa pripravuje s jazmínovým čajom a zeleným kardamómom a podáva sa často v chaikhanách teda čajovniach na trhoch.

Každá kašmírska rodina má aj svoju vlastnú jedinečnú receptúru Kahwy, čo z nej robí veľmi všestranný nápoj. V niektorých rodinách pridávajú do Kahwy aj pistácie, marhule, píniové oriešky a sušené čerešne, zatiaľ čo iné sa prikláňajú k teplejšiemu receptu s vlašskými orechmi, datľami a kešu orieškami. Kahwa je po stáročia súčasťou kašmírskej kultúry a často sa podáva ako nápoj na uvítanie hosťom v domácnostiach alebo na rôznych slávnostných zhromaždeniach. Stala sa symbolom pohostinnosti a vrelosti, ktorá odráža kultúrne hodnoty miestnych obyvateľov.

Ako vznikla kašmírska Kahwa?

Hoci jej pôvod nie je nikde zaznamenaný, tento korenený aromatický nápoj sa do Kašmíru dostal veľmi pravdepodobne po preslávenej Hodvábnej ceste, ktorá cez Kašmír prechádzala. Kašmír sa stal veľkým centrom obchodu s korením, ktoré sa odtiaľ ďalej prevážalo do ďalších častí Ázie.

Kašmírčania tradične nazývajú Kahwu tiež „mughalským čajom“, to znamená, že sa podávala aj na dvoroch mughalských cisárov, ktorí v tejto oblasti v období medzi 16. – 18. storočím vystavali krásne palácové komplexy s rozľahlými záhradami.

Dnes si kašmírsky čaj môžete vychutnať pri plavbe po jazere, kde sa popíja na tradičných farebných loďkách či terasách jazerných hotelov s výhľadom na vrcholy neďalekého pásu Himalájskych hôr.  

Čo znamená slovo „Kahwa“?

Slovo Kahwa písané tiež ako Kehwa alebo Kahwah pôvodne pochádza z arabského slova „qahwah“, doslovne „voňavý nápoj“, ktoré označuje kávu, pretože má podobné povzbudzujúce účinky. Historicky je Kahwa obľúbeným nápojom v Kašmíre, Strednej Ázii a na celom Blízkom východe.

Účinky kašmírskeho čaju

Na prípravu čaju sa používa zmes tradičného kašmírskeho korenia, ktoré má zdravotné účinky. Do čaju sa napríklad používa šafran, ktorý má antioxidačné účinky. Rovnako kardamóm podporuje trávenie a zmierňuje nevoľnosť. Kašmírsky čaj je tiež vynikajúcim prostriedkom v období stresu, pretože uvoľňuje nervový systém a dvíha náladu. Kahwa teda nie je len lahodný nápoj, ale v kašmírskej ľudovej medicíne je považovaný aj za liek na rôzne neduhy.

  • Zelený čaj Kangra: osviežuje myseľ, podporuje koncentráciu a celkovú bdelosť
  • Kardamovník obyčajný: podporuje dobré trávenie
  • Škoricovník cejlónsky: pôsobí ako antioxidant a osviežuje telo a myseľ
  • Ruža stolistá: znižuje horúčosť pitta dóše a prispieva k duševnej rovnováhe
  • Klinčekovec voňavý: podporuje krvný obeh a kardiovaskulárne zdravie
  • Mandľa obyčajná: pomáha ochraňovať bunky pred oxidatívnym stresom
  • Šafran siaty: prispieva k uvoľneniu a dobrej pohode

Pripravte si kašmírsku Kahwu!

Pokiaľ radi vyhľadávate zaujímavé nápoje s tónmi orientálnych vôní a korenia, je kašmírska Kahwa to pravé, pretože bohatá paleta jej chutí je zároveň pripomienkou rovnako bohatého kultúrneho dedičstva oblasti, kde sa stretávali národy sveta. Tradične sa Kahwa pripravuje v medenej kanvici zvanej samovar. Samovar sa skladá zo stredovej nádoby, do ktorej sa vkladajú žeravé uhlíky. Okolo nej je priestor, v ktorom sa voda privedie do varu. Na vrchole samovaru je malá kanvička, v ktorej sa varia čajové lístky s ďalšími prísadami. Do šálky sa potom odleje trochu z tohto koncentrovaného nápoja a doleje sa horúcou vodou zo samovaru. Kahwa sa však môže pripravovať aj v bežných hrncoch a kanviciach, pretože moderný mestský život nemusí vždy umožňovať používanie zložitých samovarov. Na tieto účely vám ponúkame lahodný kašmírsky čaj v praktických vreckách, aby ste si tento voňavý orientálny nápoj mohli vychutnať kdekoľvek ste.

Naše odporúčanie s použitím porciovaného Royal Kashmiri Kahwa tea:

  • Príprava na britský spôsob: Zalejte 1 čajové vrecko vriacou vodou (250 ml) a nechajte 3–5 min vylúhovať. Pridajte trstinový cukor, sirup alebo med podľa chuti.
  • Príprava na indický spôsob: Priveďte do varu 250 ml vody. Stlmte na mierny plameň, vložte 1–2 čajové vrecká a nechajte 3–5 min povariť. Po krátkom odstátí pridajte trstinový cukor, sirup alebo med podľa chuti.

Súvisiace produkty

Royal Kashmiri Kahwa Tea

Orientálne povzbudenie

6,60 €
-+

Royal India Masala Chai

Ajurvédske osvieženie

6,60 €
-+

SÁČKOVÁ KOLEKCIA

Relaxačné čaje v nálevových vreckách

6,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.