Nachádzate sa tu

Príbeh Mumtaz Mahal

Mumtáz Mahal (1593 – 1631) sa narodila ako Arjumand Banu Begum v Agre, kde jej otec bol vysoko postavený perzský veľkovezír slúžiaci v Mughalskej ríši.

V roku 1612 bola vydatá za princa Khurrama, neskôr známeho mughalského cisára Šáhdžahán. Mumtáz svojmu manželovi porodila štrnásť detí, vrátane jeho najmilovanejšej dcéry Džahanary Begum a korunného princa Daru Shikoha, ktorý mal po otcovi nastúpiť na trón. Nasledujúcim Mughalským cisárom sa ale po neľútostnom súperení stal nakoniec v roku 1658 Aurangzeb, šieste dieťa Mumtáz a Šáhdžahána.

Mumtáz Mahal bola charakterná a kultivovaná dáma. Hovorila veľmi dobre arabsky aj perzsky a dokázala v týchto jazykoch písať básne. Jej povaha bola vzácnou kombináciou skromnosti, úprimnosti a dobrého srdca. Mumtáz bola pre Šáhdžahána nielen oddanou manželkou, ale zároveň aj najlepšou dôverníčkou a konzultantkou v otázkach štátnych záležitostí. Vďaka nej bolo zrušené veľké množstvo rozsudkov smrti a odpustené bolo mnohým nepriateľom. Jeho dôvera bola natoľko veľká, že jej venoval najvyšší post v krajine a k tomu ešte aj úradnú pečať.

Bola patrónkou umelcov, básnikov a učencov. Nechala zriadiť ubytovne pre chudobných a venovala sa rozvoju záhradnej architektúry. Napríklad v Agre je dodnes známa záhrada Zahara Bagh, ktorú nechala vybudovať. Sprevádzala svojho manžela na všetkých výpravách a vojenských ťaženiach. Cisár ju potom v Agre obklopoval takým luxusom, ktorý žiadna iná cisárovná predtým nezažila.

Mumtáz zomrela v roku 1631 počas pôrodu svojho štrnásteho dieťaťa. Po jej smrti upadol cisár na celý rok do hlbokého zármutku a nevychádzal von zo svojich komnát. Na večnú pamiatku jej potom v priebehu dvadsiatich dvoch rokov nechal vybudovať „Tádž Mahal“, veľkolepú hrobku z bieleho mramoru, ako dôkaz svojej nesmrteľnej lásky. Cisár Šáhdžahán zomrel trinásť rokov po dokončení tohto nesmierneho architektonického skvostu, ktorý je dnes známy ako jeden zo siedmich divov sveta. Jeho ostatky odpočívajú v hrobke hneď vedľa jeho milovanej ženy.

Nechajte sa nadchnúť starodávnou orientálnou vôňou vonných tyčiniek MUMTAZ MAHAL napustených čistými éterickými olejmi z vanilky, jazmínu, ruže damašskej, ibištekovca, tonkových bôbov, pačule a santalového dreva inšpirovanými mughalskou cisárovnou Mumtáz a jej životným príbehom nehynúcej lásky. Objavte Attar - orientálna vôňa kráľovskej Indie!

Súvisiace produkty

MUMTAZ MAHAL

Opojná vôňa vanilky

MUMTAZ MAHAL
4,70 €
-+

AKBAR

Osviežujúca vôňa ibištekovca

AKBAR
4,70 €
-+

SHIVAJI

Upokojujúca vôňa guggulu

SHIVAJI
4,70 €
-+

MAHARANA PRATAP

Povzbudzujúca vôňa bergamotu

MAHARANA PRATAP
4,70 €
-+

KARMAVATI

Ušľachtilá vôňa myrhy

KARMAVATI
4,70 €
-+

MIRA BAI

Mystická vôňa kadidla

MIRA BAI
4,70 €
-+

JODHA BAI

Očarujúca vôňa jazmínu

JODHA BAI
4,70 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.