Nachádzate sa tu

Tradičný indický čaj Masala

Legendy hovoria, že tradičný korenený čaj Masala existoval už v čase pred niekoľkými tisíckami rokov, kedy vtedajší indickí maharadžovia popíjali silný odvar z korenia, aby zostali bdelí počas prerokúvania dvorných záležitostí.

Ako vznikol tradičný indický Masala Chai?

Nápoj, ktorý sa kedysi podával na kráľovských dvoroch obsahoval iba korenie a ajurvédske byliny a používal sa zároveň ako zdravotný nápoj a ajurvédsky liek. Až s príchodom Britov, ktorí v Indii objavili kúzlo čaju a v roku 1835 založili čajové plantáže v Assame, začali byť do tradičného čaju masala pridávané lístky čierneho čaju.

Spočiatku ale nebolo v Indii ľahké pitie čierneho čaju zaviesť, pretože bol pre bežných ľudí cenovo nedostupný. A tak sa zrodila cenovo dostupnejšia verzia s menším obsahom čierneho čaju, ale zato obohatená o mlieko a cukor, aby chuť zostala silná a lahodnejšia. Vynaliezaví britskí obchodníci potom propagovali takto po britsky prispôsobený čaj ako lahodný nápoj na chvíľku odpočinku i povzbudenia. S rastúcou obľubou sa potom masala chai začal ponúkať na staniciach a všetkých verejných miestach, kde ho predávali pouliční predajcovia čaju, tzv. chaiwala v malých hlinených nádobkách zvaných kullhars pre chvíľku odpočinku v každodennom zhone. Tak vznikol tradičný čaj Masala tak, ako ho poznáme dnes. 

Čo obsahuje pravý Masala Chai?

Tento delikátny korenený nápoj sa stal jedným z hlavných znakov indickej kultúry a tiež hrdosťou miestnych obyvateľov, keď každý región a dokonca aj každá rodina má v Indii svoju vlastnú receptúru čaju Masala, ktorú si odovzdáva z generácie na generáciu. 

Masala znamená zmes korenia, ktorá sa síce často líši, ale takmer vždy obsahuje zázvor, klinčeky, kardamóm, muškátový oriešok, čierne korenie a škoricu. Najlahodnejšie je s plnotučným mliekom (odporúčame bio mlieko), ktoré nápoju dodá jemnosť. Ďalším nevyhnutným prvkom je cukor, ideálne trstinový. V Indii používajú surový trstinový cukor zvaný jaggery, ktorý pôsobí skôr ako med.

Pripravte si lahodný MASALA CHAI v porciovaných vreckách jednoducho doma alebo v kancelárii a nechajte sa osviežiť rovnako tak, ako to robili maharádžovia dávnej Indie. V jeho bohatom zložení nájdete:

  • Assámsky čierny čaj: osviežuje myseľ, podporuje koncentráciu a celkovú bdelosť
  • Zázvorovník lekársky: podporuje vitalitu organizmu, dobré trávenie a činnosť imunitného systému
  • Kardamóm malabarský: podporuje dobré trávenie
  • Škoricovník cejlónsky: pôsobí ako antioxidant a osviežuje telo a myseľ
  • Klinčekovec voňavý: podporuje krvný obeh a kardiovaskulárne zdravie
  • Piepor čierny: podporuje činnosť dýchacej a nervovej sústavy
  • Korenie dlhé: povzbudzuje obranyschopnosť organizmus a podporuje odolnosť voči stresu
  • Muškátovník vonný: podporuje zdravú chuť do jedla

Skúste pri tom aj dva rôzne spôsoby prípravy:

Indický spôsob: priveďte 3/4 šálky vody a 1/4 šálky mlieka (250 ml) do varu. Stlmte na mierny plameň, vložte 2 vrecká čaju a nechajte 3-5 min povariť. Po krátkom odstátí pridajte trstinový cukor, sirup alebo med a vychutnajte si lahodný Masala chai.

Britský spôsob: čajové vrecko zalejte vriacou vodou (250 ml) a nechajte 3-5 min vylúhovať. Pridajte mlieko a trstinový cukor, sirup alebo med podľa chuti a vychutnajte si lahodný Masala Chai.

Súvisiace produkty

Royal India Masala Chai

Ajurvédske osvieženie

6,60 €
-+

Royal Kashmiri Kahwa Tea

Orientálne povzbudenie

6,60 €
-+

SÁČKOVÁ KOLEKCIA

Relaxačné čaje v nálevových vreckách

6,60 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.