Nachádzate sa tu

Tulsi – posvätná bylina oddanosti

Tradičné meno tulsi pochádza zo sanskritu a znamená „jedinečný“. V Indii je táto výnimočná bylina považovaná za inkarnáciu Lakšmí - bohyňa šťastia, krásy a hojnosti.

Latinsky ocimum sanctum, slovensky bazalka svätá je trváca rastlina z čeľade hluchavkovitých.  Na svete existujú dva základné druhy bazalky svätej. Jedným je Krishna tulsi (ocimum sanctum) s fialovými listami a druhý je Rama tulsi (ocimum basilicum) so zelenými listami.

Bohatá história užívania jednej z najposvätnejších bylín sveta

Bazalka svätá pochádza pôvodne z indického subkontinentu kde má svoje nenahraditeľné miesto a dodnes zostáva najposvätnejšou indickou bylinou pestovanou už po 3000 rokov. Je historicky dokázané, že ako liečivá rastlina sa užívala už v starovekom Grécku i Ríme a tiež v arabských krajinách. Patrí teda medzi najobľúbenejšie a najpoužívanejšou byliny Orientu. Podľa staroindických písiem prináša božskú ochranu, povznáša ducha a rozvíja oddanosť. Ďalej podporuje otvorenosť srdca, jasnosť mysle a dobrú pamäť. V hinduistických rodinách býva pestovaná na čestnom mieste či na oltári uprostred dvora. Podľa niektorých prameňov boli vetvičky bazalky nájdené dokonca aj v egyptských pyramídach a v Grécku prinášali ženy výhonky tulsi do kostola na sviatok svätého Basilea (Nový rok).

Účinky tulsi v ajurvéde

V ajurvéde je tulsi veľmi cenenou rastlinou pre svoje duchovné a zdravotné účinky. Používa sa po stáročia ako liek proti kašľu, nachladnutiu, zápalu pľúc, astme a ochorení dýchacích ciest. Uvoľňuje bolesť hlavy, znižuje horúčku, nervové napätie a úzkosť, podporuje psychickú rovnováhu a posilňuje imunitný systém, znižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, zlepšuje trávenie a črevné funkcie. Je dobrým domácim liekom pri žalúdočných a črevných ťažkostiach všetkého druhu, pomáha regenerovať pokožku pri infekciách a aplikuje sa pri liečbe onkologických ochorení.

Tulsi z pohľadu modernej farmakológie

Farmakologické štúdie potvrdili jej antidepresívny, neuroprotektívny a protirakovinový účinok. Predpokladá sa, že priaznivé účinky tejto rastliny môžu pochádzať predovšetkým z ich hlavných aktívnych zložiek ako je eugenol, karvakrol, kyselina ursolová a rozmarínová.

Ajurvédske lekárstvo klasifikuje tulsi v škále vlastností za ľahkú, horkú a zahrievaciu bylinu vyrovnávajúcu kapha aj váta dóšu. Rastlina sa užíva čerstvá alebo sušená v podobe drveného prášku alebo bylinnej zmesi. Bylinu tulsi môžete ochutnať v himalájskom ajurvédskom čaji Tulsi, ktorý pochádza z našej ručnej výroby pod Himalájami.

Táto naša malá výroba nasleduje tradičný postup sušenia, spracovania a miešania bylín na slnku a čerstvom vzduchu tak, ako to ľudia v tejto aj iných oblastiach Himalajského predhoria robia už po tisíce rokov. Ako taká ručná výroba vyzerá môžete zhliadnuť v krátkom videu Ručná výroba ajurvédskych čajov Everest Ayurveda

Súvisiace produkty

TULSI

Krčná oblasť & priedušky

TULSI
5,20 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.