„Nech sa strava stane tvojím liekom, tvoj liek sa potom stane tvojou stravou“ – ajurvédske príslovie
Toto dávne príslovie tvorí základ ajurvédskej múdrosti. Keď sa naučíme jesť správne - to znamená v súlade so svojou telesnou i psychickú konštitúciou - naše telo bude v rovnováhe a zdravé.
Teória 6 chutí
Tento prirodzený koncept vychádza z ajurvédskej teórie šiestich chutí. Každá chuť má na naše telo svoje špecifické pôsobenie a možno ich tak využiť k terapeutickému účelu. Naše telo bude ovplyvňovať inak sladká chuť, ktorá upokojuje a uzemňuje a inak pálivá chuť, ktorá zvyšuje oheň v organizme. Niektorým ľuďom môže tak byť korenené jedlo na prospech, pretože potrebujú podporiť tráviaci oheň v žalúdku a tým zdravé zažívanie. Niekomu ale môže spôsobiť príliš veľkú horúčosť, ktorá sa potom prejaví napríklad zápalmi a prílišným hnevom. Byť si vedomý toho, ktoré chute nám robia dobre, a ktoré nie, je základom pre vlastnú schopnosť regulovať svoj zdravotný stav a udržiavať sa v psychosomatickej rovnováhe.
Strava podľa konštitúcie
Pokúste sa viac si všímať vlastnosti a účinky chutí vo vašej každodennej strave – dozviete sa toho veľa o sebe, svojich tendenciách a sklonoch. K tomu vám môže pomôcť aj náš online dóšický test, ktorý orientačne určí individuálny pomer troch základných ajurvédskych princípov (vata, pitta a kapha) vo vašom tele. Vďaka tomu môžete lepšie porozumieť, z akého dôvodu máte alebo nemáte niektoré veci radi a tiež vám to poskytne kľúč k tomu, aby ste si zostavili jedálniček a vyberali tie správne chute, s pomocou ktorých môžete ľahko regulovať svoju fyzickú aj psychickú kondíciu.
Tu je prehľadná tabuľka s účinkami chutí na zdravotný stav organizmu:
Chuť |
Vlastnosti |
Účinky – mierne užívanie |
Účinky - nadmerné užívanie |
Príklad potravín |
|||
Sladká |
Ťažké, ochladzujúce, mastné, anabolické
|
povzbudzuje životnú esenciu (ódžas), rast telesných tkanív, tíši pálivosť, povzbudzuje zmysly, zlepšuje farbu, kožu a vlasy, melodický hlas, odstraňuje smäd, proti vychudnutosti / prináša stabilitu, silu, energiu, vitalitu a dlhovekosť, lásku a súcit |
nachladnutie, kašeľ, tiaže, obezita, hustnutie krvi, strata chuti do jedla, nádory, opuchy, cukrovka, množenie kvasiniek a infekcií, lenivosť, vyvoláva smäd a ospalosť / vyvoláva pripútanosť, chamtivosť a túžbu vlastniť |
cukor, med, ďatle, sladké drievko, ryža, pšenica, mlieko |
|||
Slaná |
Ťažká, zahrievacia, tučná, laxatívna, protikŕčová |
napomáha tráveniu, proti nadúvaniu, dodáva energiu, elektrolytická rovnováha, rast svalov / posilňuje ducha, dôveru, odvahu a nadšenie |
zahustenie krvi a zúženie ciev - zvýšenie krvného tlaku, zadržiavanie vody - opuchy, vrásky, vredy, krvácavosť, prekyslenie, kožné problémy / túžba vlastniť, podráždenosť |
kamenná, morská, čierna, sezamová soľ, morské riasy, tamari |
|
||
Horká |
Ochladzujúca, ľahká, suchá, protizápalová, antibakteriálna, antivírusová, laxatívna |
Proti jedom, baktériám, odstraňuje pálenie, svrbenie, lieči kožné ochorenia, proti horúčke, čistí pečeň, pevnosť kože, svalov, proti plynatosti, na zažívanie, posilňuje pankreas - regulácia cukru v krvi, odstraňuje toxíny a tuky / odpútanie od žiadostí mysle a zmyslových túžob |
točenie hlavy, strata vedomia, suchosť, extrémne chudnutie, opotrebenie, osteoporóza / cynizmus, odmietavý postoj, odpor, odtiahnutie, izolácia a osamelosť |
horký melón, koreň kurkumy a púpavy, aloe vera, santalové drevo, káva |
|
||
Kyslá |
Ľahká, zahrievacia, osviežujúca, protikŕčová |
povzbudzuje chuť do jedla, tvorbu slín a zažívanie, proti nadúvaniu, vyživuje srdce, oživuje myseľ, vyrovnáva cholesterol, znižuje zahlienenie / schopnosť uznania, ocenenia, rozlišovania, bdelosť |
prekrvenie, zápaly (pečeň, močový mechúr), prekyslenie, vyrážky, citlivosť zubov, smäd, pálenie záhy, hnačka / prílišná kritickosť, posudzovanie, závisť, nenávisť |
kyslá smotana, jogurt, ocot a syr, citrusy, zelené hrozno, fermentované potraviny |
|
||
Pálivá
|
Ľahká, zahrievajúca, vysušujúca, protikŕčová, protiparazitická, karcinogénna |
zlepšuje trávenie, vstrebávanie, čistí ústa, dutiny, napomáha obehu, rozpúšťa zrazeniny, odstraňuje tuk a podporuje vylučovanie odpadových látok / nadšenie, duševná sila, jasné vnímanie, odhodlanie |
hnačka, prekyslenie, nevoľnosť, nespavosť, žalúdočné vredy, zápaly, podráždenie slizníc, štikútanie / negatívne reakcie, zlosť, násilnosť, nepriateľstvo, žiarlivosť, agresivita, súperenie |
kajenské a čierne korenie, čili papričky, horčičné semienko, zázvor, cibuľa, reďkovky, chren, cesnak |
|
||
Zvieravá
|
Chladivá, vysušuje, ťažká, protizápalová, uzemňujúca |
zlepšuje vstrebávanie, proti hnačke, hojí vredy, odstraňuje tuk, zastavuje krvácanie - podporuje zrážanlivosť krvi, sťahuje krvné cievy / posilňuje meditujúcu a organizovanú myseľ, usporadúva všetko na svoje miesto |
vyvoláva kŕče, zápchu, suchosť v ústach, sťažuje reč, podporuje dávenie, srdcové kŕče, stagnácie obehu, môže vyvolať šklbanie, chudnutie, neuromuskulárne choroby / myšlienková roztrieštenosť, neorganizovanost, nespavosť, obavy, úzkosť, nervozita, strnulosť, depresia |
nezrelý banán, granátové jablko, cícer, zelená fazuľa, klíčky lucerny, väčšina surovej zeleniny |
|
Kičadí - recept na pokrm plný harmónie
Príkladom harmonického a vyváženého jedla, ktoré vhodne vyživuje všetky telesné konštitúcie je KIČADÍ - poklad ajurvédskej kuchyne. Kičadí je vhodné po celý rok. Basmati ryža a fazuľky mungo, ktoré tvoria jeho základ, vytvárajú dohromady vyvážené potraviny, ktoré sú dobrou kombináciou bielkovín. Prinášame vám recept na kičadí spolu so zeleninovou zmesou, je ale možné ho pripraviť aj samostatne ako hlavný chod a tým zrýchliť a uľahčiť jeho prípravu, ak nemáte chuť na zeleninovú časť. Potom jedlo pozostáva z Munga / červenej šošovice, ryže, bylín a korenia. Prajeme dobrú, vyváženú a vyživujúcu chuť!
Recept na kičadí
Kičadí so zeleninou:
Doba prípravy: 35 minút
Doba varenia: 45 minút
Porcie: 6 až 8
Suroviny na ryžu a mungo/šošovicu – kičrí:
3½ hrnčeka vody
¾ hrnčeka lúpanej alebo nelúpanej ryže basmati (najlepšie stráviteľný druh ryže)
¾ šálky mungo fazuliek alebo červenej šošovice
1 lyžička mletej rasce
½ až 1 čajová lyžička červenej papriky (podľa chuti, sladká alebo štipľavá)
¼ čajovej lyžičky kurkumy
¼ čajovej lyžičky kardamónu
⅛ čajovej lyžičky klinčekov
Suroviny na zeleninovú časť:
1 stredne veľká žltá alebo biela cibuľa, najemno nasekaná
1 ½ čajovej lyžičky jemne nakrájaného cesnaku (asi 2 strúčiky)
1 čajovú lyžičku jemne strúhaného alebo nakrájaného čerstvého zázvoru
3 hrnčeky vody
2 stredne veľké zemiaky, nakrájame na malé kocky (asi 1 ½ hrnčeka)
1 stredný veľký batat, nakrájame na malé kocky (asi 2 hrnčeky)
2 stonky zeleru, nakrájané (asi ⅔ hrnčeka)
1¼ hrnčeka vareného hrachu (ak použijete mrazený, rozmrazte ho trochou teplej vody)
4 hrnčeky hrubo nasekanej listovej zeleniny (je možné použiť všetky druhy šalátov, špenát, rukola, valeriánka, sladký fenikel v ľubovoľnom pomere podľa chuti)
Príprava
Vložte vodu, ryžu, mungo / šošovicu a korenie do hrnca určeného na varenie polievky a priveďte k bodu varu, odkryté. Potom znížte teplotu, zakryte pokrievkou a varte 45 minút.
Asi 15 minút pred uvarením ryže a šošovice, zahrejte 1 polievkovú lyžicu vody v ďalšom vysokom hrnci na strednú teplotu. Akonáhle voda začne syčať, pridajte cibuľu a varte za stáleho miešania 3 minúty, podľa potreby pridajte trochu vody. Potom pridajte cesnak a zázvor a povarte za stáleho miešania asi 1 minútu. K tomu pridajte 3 hrnčeky vody, zemiaky, sladké zemiaky a zeler a priveďte k bodu varu, odkryté. Znížte teplotu, zakryte a varte asi 7 minút. Pridajte hrách a listovú zeleninu, potom zakryte a varte ešte 3 minúty, alebo kým zemiaky nezmäknú.
Nakoniec zmiešame varenú zeleninu v hrnci spolu s uvarenou zmesou ryže, munga / šošovice a korenia.
Poznámky: rôzne druhy korenia, ktoré sa pridávajú k ryži a mungo fazuli / červenej šošovici, môžete pre zjednodušenie receptu nahradiť tiež 2 - 3 čajovými lyžičkami svojho obľúbeného kari korenia. Fazuľky mungo je možné z časti alebo úplne nahradiť tiež červenou šošovicou.