Nachádzate sa tu

Zázvor v ajurvéde

Zázvorový čaj. To je presne to, čo každý z nás už niekoľkokrát za život okúsil s vierou, že zaženie prechladnutie či prvotné príznaky toho, že na nás, ľudovo povedané, „niečo lezie". Zistite, ako ho používa ajurvéda!

Z hľadiska ajurvédy je zázvor považovaný za jednu z najcennejších a najpoužívanejších bylín a jeho liečivé účinky sú jej známe už po mnoho storočí. Preto v nasledujúcich riadkoch ponúkame ajurvédske okienko do tajomstva účinkov tejto mimoriadnej byliny.

Zázvor, lat. zingiberofficinale, ajurvédsky „shunti" je trváca rastlina dorastajúca až do 1,5 m rastúca predovšetkým na území Číny, Indie a Nepálu. Najpoužívanejšou časťou je nadzemný podzemok, niekedy chybne označovaný ako koreň.

V ajurvéde sa zázvor používa ako liečivo a sattvické korenia ako v čerstvej (adrak), tak sušenej podobe (shunthi). V primeranej miere je vhodný pre všetky tri dóšické konštitúcie vata, pitta a kapha. Je tiež dôležitou súčasťou mnohých ajurvédskych liečiv, pretože podporuje a umocňuje liečivé pôsobenie iných bylín a ingrediencií.

Aké sú hlavné zdravotné účinky zázvoru?

Po prvé harmonizuje tráviaci systém pri zažívacích problémoch a nevoľnostiach. Zázvor totiž výrazne zvyšuje tráviaci oheň (agni) a tým stimuluje chuť do jedla, celkovo podporuje proces trávenia a detoxikácie a znižuje tak nadúvanie.

Zázvor má tiež veľmi silný, protizápalový a antibakteriálny účinok. Prečisťuje krv, stimuluje srdce a obehovú sústavu. Pomáha pri žltačke, artritíde, hemoroidoch, opuchoch a žihľavke. Je výborným liekom na choroby spôsobené nadbytkom vata dóše.

Okrem toho stimuluje nervový systém, zvyšuje prenos nervových vzruchov a zmierňuje bolesť. Vďaka svojej horkosti (tikta) a olejnatosti (snigdha) pomáha pri astme a dýchacích ťažkostiach. Pôsobí aj ako afrodiziakum.

Z hľadiska ajurvédskych vlastností potravín, ktoré v rámci bežnej stravy ovplyvňujú rovnováhu našej dóšickej konštitúcie, je zázvor pálivý, sladký, suchý, ostrý, olejnatý a ťažký. Znižuje tak vatu a kaphu a vo väčšom skonzumovanom množstve zvyšuje pittu.

Sušený zázvor disponuje prirodzene väčšiu suchosťou, ale aj väčšiu horúčosťou než čerstvý, teda výraznejšie prehrieva telo, a preto je vhodnejší pre konštitúciu kapha, kedy zmierňuje jej chladnú a vlhkú podstatu. Čerstvý je potom vhodnejší pre vatu a pittu. Pre jeho prehrievajúce účinky sa neodporúča užívať pri zápalových ochoreniach, vredoch a pri vysokej horúčke.

Skúste zázvor po ajurvédsky!

Najobľúbenejším spôsobom, ako zázvor použiť je bezpochyby pripraviť si čaj z čerstvého podzemku a pridať med. Aby naozaj zmiernil prechladnutie, je potrebné ho aspoň 5 - 10 min povariť. Jesť sa dajú aj samotné kúsky čerstvého zázvoru, ktoré pomáhajú pri zachrípnutí či uľavujú od bolesti v krku a posolený čerstvý zázvor stimuluje chuť do jedla a podporuje trávenie.

Vďaka svojim blahodarným účinkom má zázvor svoje nezastupiteľné miesto aj v našich ajurvédskych doplnkoch. Len v ajurvédskych himalájskych čajoch je zázvor obsiahnutý približne v polovici bylinných zmesí, v ajurvéde známej ako „kvathas" (bylinné odvary). Zázvor používame hojne tiež v receptoch našich nutričných a očistných elixírov známych ako „avalehas".

Najsilnejšie si ale zázvor môžete vychutnať v horúcom ajurvédskom nápoji AMALAKI & ZÁZVOR, ktorý si pripravíte tak, že zalejete jemne namletý prášok ajurvédského plodu amalaki a zázvoru teplou vodou a pridáte med podľa chuti. Spôsobu, kedy vypijete jemne namletú zdraviu prospešnú bylinu spolu s teplou tekutinou, sa hovorí v ajurvéde „churn". Kombinácia amalaki so zázvorom vás príjemne prehreje a zároveň silne podporí imunitný systém. Nájdete ju tak aj v rámci našich imunitných balíčkov.

Pre milovníkov sušeného ovocia možno zázvor vyskúšať v podobe sušeného amalaki obaleného v čerstvo namletom zázvore.

Súvisiace produkty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR

Imunita & krčná oblasť a dýchacie cesty

AMALAKI nápoj ZÁZVOR
6,60 €
-+

AMALAKI plod zázvor

Imunita & dýchacie cesty

AMALAKI plod zázvor
3,50 €
-+

Prihlásenie k odberu ajurvédskeho žurnálu a noviniek

Údaje vyplnené pri tejto registrácii spracovávame podľa podmienok spracúvania osobných údajov. Z odberu noviniek sa môžete kedykoľvek odhlásiť kliknutím na tlačidlo odhlásiť či aktualizovať svoje nastavenia v spodnej časti e-mailu. Viac informácií o ochrane osobných údajov nájdete na našich stránkach www.everest-ayurveda.sk.